НОВИНИ

Как да постъпим, ако сметката ни е блокирана заради технически проблем на банката?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:50, 04.01.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
Слушай новината

Проблемът с блокираните сметки на клиентите на една от големите банки у нас вече е разрешен. Но защо се случва това и какво може да направим, ако изпаднем в подобна ситуация?

Изцяло технически са проблемите, свързани с блокирани сметки и банкомати, които отказват да дадат избраната сума пари, обясни финансовият наблюдател Иво Димитров.

"Решението е инвестиции в хардуер и софтуер. Това, което може да направят хората, е с търпение да си търсят правата. Ако има добра новина, тя е, че вероятността за реални загуби е нулева, няма да се загубят парите", посочи той.

Експертът подчертава, че се задействат механизми, които предотвратяват злоупотреби и други нежелани инциденти, като отбелязва, че това се случва често по празниците заради по-голямата натовареност на системите.

"Няма голям проблем, няма да си загубите парите. Тъй като всеки банкомат се ревизира, разликата между бележките и наличността вътре веднага се установява, не може да се получи загуба. Факт е обаче, че вие оставате с огромното разочарование и стреса, затова, че имате съобщение за теглене на сума, която не сте получили. Експертът подчертава, че всеки банкомат се ревизира, а разликата между сумата изтеглени пари спрямо издадените разписки и наличните средства се установява", каза Иво Димитров, финансов наблюдател.

Иво Димитров съветва хората да не оставят за последния момент купуването на подаръци по празниците и препоръчва винаги да носят пари в брой със себе си.

Репортери: Светозар Костадинов, Петър Желев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на 50-о място по богатство от 133 страни според Харвардския университет
България е на 50-о място по богатство от 133 страни според Харвардския университет
Ювентус надви предпоследния в Серия А с гол на Аркадиуш Милик в добавеното време
Ювентус надви предпоследния в Серия А с гол на Аркадиуш Милик в добавеното време