НОВИНИ

Има ли средства за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:18, 04.01.2023
5002
Чете се за: 04:20 мин.
Още
Слушай новината

Има ли средства за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас и от коя година тази мярка ще може да влезе в сила? На тези въпроси ще търсят отговор депутатите между първото и второто четене на промените в Закона за училищното образование.

В края на миналата година с мнозинство парламентът гласува предложението на БСП за безплатни учебници на всички ученици. Към всички въпроси се добави и още един - използват ли хартиени учебници гимназистите или предпочитат електронните.

С безплатните учебници от 8-и до 12-и клас 300 000 семейства ще бъдат облекчени материално. Най-скъпите комплекти за 8-и клас са от по 250 лева.

Оказва се обаче, че в бюджета за 2023 година, който е удълженият миналогодишен, 80 млн. лева за учебници не са заложени. Вносителите от БСП са категорични, че пари трябва да се намерят и мярката трябва да влезе от учебната 2023 - 2024 година.

"За това нещо трябва да има средства. По стария бюджет ги няма тези 80 млн., но се надяваме, че ще има редовен кабинет и ако не сега то след март месец ще бъде приет редовният бюджет", заяви Ирена Анастасова от "БСП за България".

От ГЕРБ обаче смятат, че няма да се успее за следващата учебна година.

"Няма заложени средства, ако отворите сайтовете ще прочетете, че такива учебници са обещани миналата година от бившето правителство, но с годишния бюджет и актуализацията те не предложиха такива средства", допълни Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Смятат, че най-рано това може да се случи през 2024 - 2025 година. Предлагат и първо да се осигурят безплатни учебници по общообразователните предмети, а по-късно по профилиращите и професионалните. Кога точно ще има безплатни учебници ще се решава между двете четения.

Освен проблема ще има ли пари за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас педагозите поставят и друг. Днешните ученици все по-малко четат хартиените учебници. Така че има възможност закупените от държавата книги, за много пари, просто да останат неизползвани.

"Според мен, за голямо съжаление, ще се случи точно така, защото учениците ще получат един комплект от нови учебници, които ще стоят на рафта в домашните условия и няма да има никаква добавена стойност от всичко това", добави Диян Стаматов, директор на 119-о СУ.

"В крайна сметка живеем в 21-ви век, казва Ваяна Колева от 11-и клас. Отживелица е хартията. Вместо да носим учебници, куп хартиени учебници, които да ни тежат да си имаме едно малко компютърче. Да учим през него."
"Наистина е по- удобно с компютри, казва и единадесетокласникът Веселин Пиндев, десетите класове използват компютри вместо учебници и казват, че е много по-удобно."

Диян Стаматов предлага ваучерна система като семейството да решава хартиен или електронен учебник да се закупи. Според политиците пречка за електронните учебници няма да има, но...

"Ние не трябва да улесняваме децата в желанието им да не използват хартиени учебници", заяви Ирена Анастасова от " БСП за България".

"Четенето от хартия все още е по-доброто четене", каза още Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

Хартиени или електронни безплатни учебници - в крайна сметка изборът ще е на просветното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов закон в Полша ще позволява отнемане на колите на шофьори с над 1,5 промила алкохол в кръвта
Нов закон в Полша ще позволява отнемане на колите на шофьори с над 1,5 промила алкохол в кръвта
Ботев Пловдив ще представи официално Балтазар следващата седмица
Ботев Пловдив ще представи официално Балтазар следващата седмица