НОВИНИ

Нов закон в Полша ще позволява отнемане на колите на шофьори с над 1,5 промила алкохол в кръвта

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 04.01.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

В Полша затягат още санкциите за пътни нарушения. Шофьорите с над 1,5 промила алкохол в кръвта ще се разделят с колите си. Мярката ще влезе в сила в края годината. По-строгите наказания и по-високите глоби са повишили пътната безопасност в страната през миналата година, отчитат властите.

От декември тази година в Полша влиза в сила закон, който позволява конфискация на автомобила на шофьори с над 1,5 промила алкохол в кръвта, без значение дали са причинили пътен инцидент. Повишават се и максималните глоби за причиняване на тежка катастрофа. За сериозна травма или смърт, интоксикираният водач рискува вече до 16 години затвор при 12 досега.

През миналата година в Полша бяха повишени значително паричните наказания за прегрешения на пътя, включително за шофиране в нетрезво състояние, превишена скорост или изпреварване на пешеходна пътека.

Управление със скорост 71 км/ч над ограничението струва на нарушителите равностойността на 550 евро, в полски злоти, а при рецидив - почти 1100 евро. Използването на телефон зад волана се наказва с глоба от близо 110 евро. Подобрение на пътната безопасност отчитат във всички войводства.

"В Силезия в сравнение с 2021 г. имаме 225 катастрофи и 340 ранени по-малко, въпреки че жертвите са с три повече. Все пак данните показват, че сигурността се подобрява всяка година", обясни Дамян Соколовски от полицията в гр. Катовице.

Заради по-строгите мерки катастрофите в национален мащаб в Полша за миналата година са с близо 1500 по-малко в сравнение с предходната 2021-ва, а броят на жертвите за първи път е паднал под две хиляди на годишна база.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома надви Болоня с ранна дузпа и се изравни по точки с градския съперник Лацио
Рома надви Болоня с ранна дузпа и се изравни по точки с градския съперник Лацио
Има ли средства за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас?
Има ли средства за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас?