НОВИНИ

Как да предпазим децата от зависимостта от хазарт?

предпазим децата зависимостта хазарт
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:23, 13.12.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Да предпазим децата и младежите от зависимостта от хазарт - за това отново настояха в позиция до медиите от Национална мрежа за децата (НМД) и Асоциация "Родители". По инициатива на двете организации има и онлайн подписка.

"Спешно е необходимо да си дадем сметка за мащаба на вредите, които предизвикват хазартът и неговата агресивна реклама. И да реагираме заедно като общество, за да спасим децата си", посочват от Националнаta мрежа за децата. Оттам добавят, че хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, което разрушава личността физически, психически, социално.

От НМД твърдят, че у нас хазарт играят около 3 милиона души. Отбелязват, че достъпът до залагания е лесен. От организацията коментират още, че известни личности рекламират хазартните игри, които "привличат децата и водят младите хора директно към платформите за онлайн залагания, онлайн казина и други хазартни игри".

Заради изразените притеснения неправителствените организации отправят искания за пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт, правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт, повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от рекламите, както и промяна в Наказателния кодекс за по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

От Националнаta мрежа за децата са поставили въпроса до Съвета за електронни медии, както и до Народното събрание. Темата ще бъде обсъдена на заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта най-вероятно утре. Ще се състои дискусия как да се въведе реална забрана на пряката реклама на хазарт, насочена към малолетни и непълнолетни и ще се обсъдят европейските практики.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Манчев с нови асистенти в Хебър Пазарджик
Владимир Манчев с нови асистенти в Хебър Пазарджик
Верижна катастрофа в центъра на София
Верижна катастрофа в центъра на София