НОВИНИ

Как да разпознаем българското от вносното месо?

Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Снимка:
      bnt avatar logo
      от БНТ
      09:30, 20.02.2024
      Чете се за: 02:15 мин.
      У нас
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Качеството на месото. Как се произвежда то? Какви са стандартите за отглеждане на животните? Може ли да разпознаваме българското от вносното месо?

      "Българското свиневъдство отчете добра 2023 година. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 година. В момента сме стигнали предишните си капацитети", заяви в "Денят започва" Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

      По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо.

      "Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни Вихрен Димитров.

      Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин.

      "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните", БАБХ.

      Поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.

      "Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония. Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.

      Вижте още в прякото включване на Роман Сушков.

      Video Player is loading.
      Текущо време 0:00
      Продължителност -:-
      Заредено: 0%
      Тип на потока НА ЖИВО
      Оставащо време -:-
       
      1x
        • Глави
        • descriptions off, selected
        • Спряни субтитри, selected

          Чуйте последните новини, където и да сте!
          Последвайте ни във Facebook и Instagram
          Следете и канала на БНТ в YouTube
          Вече може да ни гледате и в TikTok
          Намерете ни в Google News

          Свали приложението BNТ News
          google play badge
          Свали приложението BNТ News
          app store badge
          Топ 24
          Най-четени
          Черно море пуска жалба срещу Чинков и ВАР съдиите на мача с Лудогорец
          Черно море пуска жалба срещу Чинков и ВАР съдиите на мача с Лудогорец
          Меси с видео обръщение по повод отсъствието му в приятелската среща на Интер Маями в Хонконг
          Меси с видео обръщение по повод отсъствието му в приятелската среща на Интер Маями в Хонконг