НОВИНИ

Как да се минимизира рискът при работа в горещините?

минимизира рискът работа горещините
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 04.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" обръща внимание на работодателите, че трябва да предприемат мерки за минимизиране на риска при работа в горещините, които могат да бъдат организационни или технически. Повече почивка, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури и промяна на вида работа са част от съветите, които агенцията посочва в прессъобщение.

На работниците трябва да се осигурят приоритетно колективни средства за защита при работа на открито, най-вече по отношение на риска от топлинен удар. Трябва да се осигури и достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване. Осигурени трябва да бъдат и места за почивка, обясняват от инспекцията.

При дейности на закрито, когато производствените процеси се извършват в условията на много високи или много ниски температури, например при леене на метали или работа в хладилни помещения, се препоръчва техническите мерки да се комбинирани с организационни.

От "Главна инспекция по труда" уточняват, че на сайта на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа е публикувано ръководство с насоки как се управляват рисковете, свързани с работата при топлина.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България обясниха вчера, че в България изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. От синдиката напомниха, че при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия условия като вятър, висока температура, дъжд, мъгла.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с два медала от световната младежка лига от К1 в Хърватия
България с два медала от световната младежка лига от К1 в Хърватия
Волейболните национали до 21 години тръгнаха за световното в Бахрейн, нелепа контузия извади Симеон Николов от състава
Волейболните национали до 21 години тръгнаха за световното в Бахрейн, нелепа контузия извади Симеон Николов от състава