НОВИНИ

Как Емилиано Мартинес получи два жълти картона и все пак класира Астън Вила за полуфиналите в Лигата на конференциите

емилиано мартинес получи два жълти картона все пак класира астън вила полуфиналите лигата конференциите
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 19.04.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт

Вратарят Емилиано Мартинес е всеизвестен в цял свят с отличните си намеси при дузпите, които се оказаха решаващи и по пътя на Аржентина към световната титла в Катар през 2022 година.

16 месеца по-късно стражът отново попадна под светлината на прожекторите, отразявайки два изстрела от бялата точка, за да помогне на своя Астън Вила да се класира за полуфиналите в турнира Лига на конференциите, елиминирайки френския Лил.

Освен с действията на Мартинес под рамката обаче мачът ще се запомни и с това, че той получи два жълти картона..., но това не доведе до изгонването му.

Първото официално предупреждение на аржентинеца стана факт още в 39-ата минута на срещата, a второто по време на изпълнението на дузпите заради провокациите на Емилиано към феновете на Лил.

Традиционно два жълти картона водят до един червен, но снощи главният арбитър Иван Кружлиак от Словакия не вдигна такъв на Мартинес. И не, тук не става въпрос за пропуск на съдията по подобие на този на Греъм Пол от Мондиал 2006 в Германия, когато англичанинът даде цели три жълти картона на хърватина Йосип Шимунич преди най-накрая да го изгони.

Правилата във футбола гласят, че официалните предупреждения важат единствено в хода на редовните 90 минути и продълженията, но не и след техния край. Следователно жълтият картон за Емилиано Мартинес по време на изпълнението на дузпите правилно е бил зачетен от рефера Кружлиак за него първи, което спаси аржентинеца от това да бъде пратен преждевременно към съблекалнята.

Междувременно това правилно всъщност се оказа ключово за развоя на сблъсъка в Лил, тъй като Мартинес отрази дузпите на Набил Бенталеб и Бенжамен Андре, с което класира своя Астън Вила за полуфиналите в турнира Лига на конференциите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Купуват електрически училищни автобуси
Купуват електрически училищни автобуси
Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш
Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш