НОВИНИ

Как гражданите приемат новата система за таксуване в градския транспорт в София?

гражданите приемат новата система таксуване градския транспорт софия
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 03.01.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 януари вече са в сила новите правила за пътуване в столичния градски транспорт. Еднократният хартиен билет, талоните за 10 пътувания и картата за една линия вече не се продават. Единствената възможност за пътуване с хартиен билет е в метрото, както и ако пътникът го купи от шофьора, но срещу 2 лева.

В края на годината на сайта bntnews.bg ви попитахме какво ще се промени за вас с въвеждането на нова система за таксуване. В анкетата се включиха 1505 души, ето какво ни отговорихте вие:

Колко време ви отнема пътуването в градския транспорт в една посока?

44,5% от отговорите посочват, че пътуват с градски транспорт в рамките на 60 минути, 40,1% - пътуват до 30 минути, а 15,4% се придвижват повече от час.

С промяната на билетната система отпада ли услуга, която сте ползвали до момента?

57,8% от участвалите в анкетата посочват, че промените са сериозни и те нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга; за 29,8% нищо не се променя с новата система за таксуване, а 12,4% посочват, че промени има, но те имат алтернативен вариант.

Ще промени ли новата система разходите ви за транспорт?

63% от отговорилите посочват, че разходите им за транспорт сега ще се повишат съществено; 25,2% отговарят, че няма да усетят повишаване, а 11,1% признават, че разходите им ще се повишат, но незначително

Как се пътува с новата система в градския транспорт на София?

Традиционният хартиен билет вече е заменен с електронен, който дава възможност с един билет да се прекачваме в различни превозни средства. Превозният документ важи за половин час на цена от 1,60 лева или за един час, като цената за него е 2,20 лева. В рамките на пътуванията превозните средства могат да се сменят неограничено. Задължително обаче билетът трябва да се валидира във всяко едно от тях.

От началото на тази година отпаднаха и някои месечни карти. Целогодишната карта за всички линии струва 365 лева, като може да бъде платена разсрочено. Остават еднодневната карта за 4 лева, може да се използват и такива за 24 и за 72 часа.

Вече няма електронна карта за 10 пътувания за метрото, а тези, които вече са заредени, могат да бъдат използвани до март. Същото важи и за хартиените 10 талона за 12 лева.

Валидацията на електронните карти става задължителна и ако не е направена ще бъдете глобени 3 лева, дори и да сте с карта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с първа тренировка в Дубай
Левски с първа тренировка в Дубай
Звездата на Франция Килиан Мбапе бе специален гост на мача Бруклин-Сан Антонио в НБА
Звездата на Франция Килиан Мбапе бе специален гост на мача Бруклин-Сан Антонио в НБА