НОВИНИ

Как изглежда новата метростанция "Орлов мост" (Снимки)

Десислава Кулелиева
от Десислава Кулелиева
21:11, 14.08.2020
12597
Чете се за: 02:05 мин.
Галерия

Станция "Орлов мост", която ще бъде открита след броени дни, е на 28 метра под земята и прави връзка с тази на Софийския университет.

Предвид знаковото място, на което се намира, в двата края на перона има апликации на орли, дело на известния скулптор Митко Динев. Той е автор и на Символа на Европейския съюз, намиращ се на перона на станция "Европейски съюз".

Предвидена е и уникална система за защита от инциденти на пероните.

Вижте снимките на фоторепортера ни Десислава Кулелиева.

До края на август ще бъдат пуснати първите 8 километра от третия лъч на метрото в участъка от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов".

На метростанция "Орлов мост" Линия 3 прави връзка с метростанция "СУ Кл. Охридски" от Линия 1. Тунелът на Линия 3 преминава под действащите тунели на Линия 1, поради което дълбочината на станцията е 28 метра.

Предвид очакваното голямо натоварване с пътници и възможностите за геометрично разполагане от междинното ниво до подлеза към ул. "Сан Стефано" има 4 броя ескалатори и асансьори.

На всеки от пероните на станцията има по два ескалатора и една стълба до междинното ниво. Оттам към Борисовата градина тръгва 90-метров тунел под Перловската река.

Подовете на двата перона са облицовани с усилен гранитогрес с два цвята - преобладаващ бежов и П-образни зелени ивици. Подобни са облицовките на междинното ниво, на входните вестибюли и в пешеходния тунел към Борисовата градина.

Архитект на станцията е Красен Андреев, който е автор на дизайна и на още две станции от новата линия - "Бул. България" и "Красно село".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте: Извънредно издание на "Още от деня" - 15 август, 9 ч, по БНТ1
Очаквайте: Извънредно издание на "Още от деня" - 15 август, 9 ч, по БНТ1
Започва основен ремонт на близо 8-километров участък от пътя Монтана - Берковица
Започва основен ремонт на близо 8-километров участък от пътя Монтана - Берковица