НОВИНИ

Повече пари за здравната система до края на годината. С 10% се увеличават клиничните пътеки

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:16, 14.08.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Повече пари за здравната система до края на годината договориха Лекарският, Зъболекарският съюз и Здравната каса. Анексът към Националния рамков договор беше подписан днес. Така със задна дата от 1 август ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки. Повече пари ще има и за личните лекари, специалистите в извънболничната помощ и зъболекарите.

За лечение на коронавирус болниците ще получават по 1200 вместо 618 лева. Касата ще плаща допълнително по 20 лева на лечебните заведения за тестове за COVID-19. Цените на всички клинични пътеки се увеличават с 10%.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопаването: Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021г.

Със средно 10% ще се увеличат парите за личните лекари, изследванията и прегледите при специалисти в извънболничната помощ. С толкова ще скочат и цените на почти всички дентални услуги, които плаща Здравната каса.

Д-р Николай Шарков - председател на Български зъболекарски съюз: Тези средства, които се отделят от резерва на Касата - те ще послужат за увеличаване на трудовите възнаграждения. И естествено, качеството ще бъде подобрено и ще бъде запазено такова, каквото е в момента в денталната помощ.

Допълнителните средства за личните лекари, прегледите и изследванията при специалист и зъболекарите ще дойдат от резерва на Здравната каса. Парите за увеличение на цените на клиничните пътеки са от икономии, заради епидемията от коронавирус.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: Лечебните заведения изработват по-малко от първоначално планираните параметри на дейността. И ние плащаме по механизма - най-общо казано 85%. Той ще се запази до края на годината.

От икономиите Здравната каса ще плати на болниците и така наречената надлимитна дейност за периода 2015-2016 г.

Д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз: Смятам, че ще даде една устойчивост и спокойствие във финансов план на болничните лечебни заведения в есенния период който ни очаква.

Колко е надлимитната дейност на болниците, Касата ще изчислява тепърва. Очаква се лечебните заведения да си получат парите до края на годината. Освен на икономии, Здравната каса ще разчита и на допълнително финансиране от държавния бюджет.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: В размер на до 126 млн. лв., за да покрие всички договорености, които са разписани в анекса до края на 2020 г.

Цената на клиничната пътека за естествено раждане ще е по-висока от тази за раждане със секцио. Целта е да се ограничи големият брой раждания с цезарово сечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатите на ЕС дадоха зелена светлина за черен списък с беларуски представители
Дипломатите на ЕС дадоха зелена светлина за черен списък с беларуски представители
Алекзандър-Арнолд е най-добрият млад футболист в Англия
Алекзандър-Арнолд е най-добрият млад футболист в Англия