НОВИНИ

Как изкуственият интелект ще подпомогне транспорта в Париж по време на Олимпийските игри

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
08:35, 02.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
изкуственият интелект подпомогне транспорта париж време олимпийските игри
Слушай новината

Париж се подготвя усилено, за да впечатли света по време на Летните олимпийски игри през това лято. Столицата на Франция ще се възползва максимално от съвременните технологии, за да улесни гостите на града. Изкуственият интелект ще бъде сред средствата, които домакините ще внедрят в градския транспорт в услуга на посетителите.

Системата за обществен транспорт на Париж ще бъде оборудвана с повече от 3000 устройства за превод, поддържани от изкуствен интелект. Целта е десетките хиляди посетители на столицата на 33-те летни олимпийски игри да могат безпроблемно да навигират своите пътувания чрез градския транспорт. Устройството може да превежда от и на 16 различни езика, включително мандарин, арабски и корейски.

"Очевидно е, че пътниците имат нужда от информация и по-специално от информация, която постоянно се обновява. Тя ще бъде изключително важна за тях по време на Игрите, тъй като понякога маршрутите са малко по-различни. Ето защо е важно всеки потребител да може да има връзка с нашата система", сподели Грегор де Ластери - представител на RATP

Нововъведението в парижкото метро ще даде възможност и на служителите в него да общуват с чужденците малко по-уверено.

Подобренията в обществения транспорт обаче не решават генералните проблеми с недостига на влакове в метрото. За това призна кметът на столицата Ан Идалго в края на миналата година. За да бъде финансиран допълнителен транспорт в Париж прибегнаха до непопулярна мярка - повишаване на цените на билетите и това закономерно беше придружено от обществено недоволство.

Близо 15 милиона зрители и акредитирани лица се очаква да присъстват на събитията, част от програмата на Летните олимпийски игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август, а всичко най-интересно от тях ще бъде в ефира на Българската национална телевизия.

Вижте репортажа във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът и 7 министри отговарят на депутатски въпроси
Премиерът и 7 министри отговарят на депутатски въпроси
Как във Варненско отбелязват Петльовден
Как във Варненско отбелязват Петльовден