Как кризата с COVID-19 се отрази на местната власт? Имат ли пари?

от БНТ
20:45, 28.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Как кризата с коронавируса се отрази на местната власт у нас?

Приходите в общините са намалели с повече от 40% само за месеците март и април в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данни от проучване на Националното сдружение на общините в България. В него са участвали 217 общини от общо 265. "Загубите" на собствени приходи надвишават 159 млн. лв.

По-малкият брой хора в градския транспорт и дългото време без платено паркиране доведоха до големи загуби в бюджета на столицата. А най-потърпевш се оказа транспортният сектор. За първите 4 месеца на тази година приходите са намалели с около 90 млн. лева в сравнение със същия период на миналата година.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имаме надежда, че част от тези намалени приходи ще компенсираме, защото като антикризисна мярка ние въведохме и изтеглихме плащането на първа вноска за такса битови отпадъци до 30 юни. Отстъпката от 5% при плащане на данъци също отместихме до 30 юни.

След приключване на първите шест месеца и сериозен анализ на приходите и загубите в общината се предвижда още една актуализация на бюджета. Пример за успешна община, справила се с пика на епидемията, е Бургас. Кметът е категоричен, че при първа възможност ще продължи с подобряването на инфраструктурата в града. Там средства, предназначени за отложени във времето обекти, са използвани за осигуряване на защитни средства и дезинфектанти.

Димитър Николов, кмет на Бургас: В момента не само при нас, но и във всички общини на територията на страната е изключително тежко, изключително затруднено е осигуряването на финансиране особено в големите и важни за местната власт обекти. Но аз се надявам, както всеки един кмет съм оптимист, че съвсем скоро ще излезем заедно от тази изключително трудна и деликатна ситуация.

Велинград обаче е една от общините в изключително тежко финансово състояние. Общината има натрупани предишни задължения за малко над 22 милиона лева, а проблемите се увеличават заради кризата с коронавируса. Няма приходи и от туристически данък.

Костадин Коев, кмет на Велинград: Виждаме, че общината няма почти никакви приходи. Говорим на позиция около 80% сме надолу и е нормално сега в условията на криза. В момента на медицински език сме в колапс, финансов колапс.

Експерти очакват към края на месеца прогнозните загуби за общините да надхвърлят 200 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят