НОВИНИ

Как НДСВ се появи на политическата сцена в България

bnt avatar logo
от Мария Колева
18:37, 13.12.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
ндсв появи политическата сцена българия
Слушай новината

НДСВ се завръща на политическата сцена, заяви проф. Огнян Герджиков в "Денят започва".

"През декември имахме Национален съвет, а през януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отново в политиката. Смятам, че има хора, които имат добро мнение за това, което направи НДСВ - напомням - основната заслуга за влизането ни в ЕС и НАТО е на НДСВ. Не сме безгрешни, но времето, по което НДСВ беше на власт, беше много добро за България", коментира Герджиков.

Началото на НДСВ: Негово Величество и обещанието за 800 дни

На 6 април 2001 година в официално обръщение към българския народ детрониранираният от комунистите български цар Симеон Сакскобургготски обявява, че поставя началото на "Национално движение Симеон Втори" с три основни цели:

"Първо: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозния световен капитал. Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви. Второ: скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, които са съхранили величието ѝ през хилядолетната ни история. Трето: въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на България, обричайки народа ни на бедност и отблъсквайки жизненонеобходимия чуждестранен капитал."

Заради отказа на Софийския градски съд и Върховния касационен съд да регистрират Движението заради пропуски в документацията, НДСВ участват в изборите с регистрацията на Партията на българските жени и Движението за национално възраждане "Оборище". Печелят убедително с близо 43% от гласовете и 120 депутати. Започват преговори за коалиция и след отказа на втората политическа сила ОДС, кабинетът е съставен с подкрепата на ДПС.

Партия НДСВ е учредена година след историческото обръщение на Симеон Сакскобургготски. През 2004 г. от нея се отцепват "Новото време"‚ които образуват нова партия и отделна парламентарна група. Правителството "Сакскобургготски" изкарва успешно четиригодишния си мандат въпреки разцеплението и въпреки опитите да се предизвикат предсрочни парламентарни избори с шест неуспешни опита за вот на недоверие.

На 25 април 2005 г. България подписва Договора за присъединяване към ЕС.

Тройната коалиция: краят на НДСВ

На изборите през юни 2005 година НДСВ остава втора политическа сила, победител е "Коалиция за България". След дълги преговори и с мандата на ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган подписват коалиционно споразумение. БСП получава 8 министерства, НДСВ - 5, а ДПС - 3.

Новото правителство декларира, че се обединява около три основни принципа – преодоляване на изоставането за интеграцията към Европейския съюз, повишаване на жизнения стандарт на населението и реален икономически растеж и справяне с престъпността.

Очакванията на опозицията са, че Тройната коалиция ще е нетрайна и ще се разпадне след официалното влизане на страната ни в ЕС на 1 януари 2007 година. Това обаче не се случва.

Въпреки съществените различия в програмите на трите партии и възникналите противоречия в управлението, и въпреки рекордните седем вота на недоверие, кабинетът "Станишев" изкарва пълния си мандат.

НДСВ след Симеон Сакскобургготски

На изборите през юли 2009 година, спечелени безапелационно от ГЕРБ, НДСВ остава под четирипроцентната бариера и Симеон Сакскобургготски обявява, че подава оставка. За председател на партията е избрана Христина Христова. През 2013 година председател става Антония Първанова, а на 8-ия извънреден конгрес на НДСВ през 2015 г. са избрани трима съпредседатели на партията - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов.

Снимка: НДСВ

На последните президентски избори след консултации с членове и симпатизанти на партията те призоваха за подкрепа за Румен Радев.

Според Огнян Герджиков в партията ще има много силни познати лица, но има и много нови, защото има желаещи да се запишат. Все още не е ясно кой ще бъде председател на партията, това ще бъде решено на конгреса. Ще се реши и дали отцепилите се от движението партии да бъдат поканени да се върнат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо иска да играе на Евро 2024, твърдят в Португалия
Роналдо иска да играе на Евро 2024, твърдят в Португалия
Делото за убийството на Евгения Владимирова започва по същество на 17 януари
Делото за убийството на Евгения Владимирова започва по същество на 17 януари