НОВИНИ

Как посрещнаха католическия Великден в Раковски?

посрещнаха католическия великден раковски
bnt avatar logo
от БНТ
20:44, 17.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Католическият свят празнува Великден днес. У нас една от най-големите католически общности е в град Раковски.

За първи път от две години насам католическите храмове посрещаха на Великден вярващите без ковид ограничения. Така още за сутрешната литургия църквите се оказаха тесни да поберат всички дошли за празничните богослужения.

Децата носеха боядисани яйца, козунаци и сладки, а след службата семействата се събираха на празнична трапеза. В Раковски вярващите се обърнаха към Бог с надежда за мир и здраве.

Стотици богомолци изпълниха храмовете в Раковски в днешния ден и се поздравяваха с Христос Воскресе. Те изразиха надежда за по-добри дни след тежките времена на пандемия и военни действия, които пораждат притеснения за бъдещето.

Звуците на органа възвестиха началото на празничната литургия в храм "Пресвето сърце Исусово". За отец Младен тази година Великден е различен, защото и хората са се променили. Според него на този ден всеки трябва да помисли дали се е приближил или отдалечил от Бог.

"Това, което призовава папата, това, което призовава църквата, целият християнски народ е именно мир, защото мирът и човешкият живот е най-голямото благо, което ние имаме", сподели отец Младен Плачков.

Тази година католическата общност празнува седмица по-рано от православния свят, но според хората именно на Великден единството е по-важно от всякога. Близо 30 украински бежанци ще посрещнат Великден в град Раковски. Над 20 000 души в Пловдивско празнуват днес и очакват чудото на Възкресение.

Автор: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на Караско в 100-ата минута донесе на Атлетико трите точки срещу Еспаньол
Гол на Караско в 100-ата минута донесе на Атлетико трите точки срещу Еспаньол
Два гола след почивката класираха Челси за трети пореден финал за ФА Къп
Два гола след почивката класираха Челси за трети пореден финал за ФА Къп