НОВИНИ

Православният свят празнува Цветница

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:05, 17.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Днес православният свят празнува Цветница. В християнската традиция денят е почитан като Вход Господен и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. На този ден в църквите се отслужва молитва и се раздават върбови клонки.

Радев пожела на българите здраве и солидарност за Цветница

По традиция в катедралния храм "Свети Александър Невски" беше отслужена тържествена света литургия. Тя беше отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит. А патриаршеското слово беше прочетено от мелнишкия епископ Герасим.

В словото беше спомената и братоубийствената война в Украйна. А тук през целия ден имаше вярващи, които идваха, за да вземат върбови клонки, които да отнесат в домовете си за здраве.

Стотици запалени свещи, препълнен храм с вярващи и очи, изпълнени с надежда. За някои влизането в православната катедрала на днешния светъл празник е традиция, за други - случайно, но изпълнено със смисъл посещение. И всички, които прекрачиха прага на храма, бяха водени от истинска вяра в Господ.

Патриарх Неофит: Свидетели сме на ужасна трагедия - войната в братска Украйна

"Когато влезеш вътре, сам усещаш много силна емоция, която аз лично не мога да опиша с думи. Просто го усещаш отвътре и няма как да го опишеш", споделя Кристина.

А в молитвите на хората присъстваха най-често здраве, спасение и благоденствие.

"Това е един прекрасен празник, който трябва да се почита, за да потърсим светлина, добрина в душите си", казва Анабел.

В патриаршеското слово, прочетено от мелнишкия епископ Герасим, беше спомената и братоубийствената война в православна Украйна. В словото събитията там бяха определени като ужасна трагедия, с която всички ние живеем и съпреживяваме като братя по вяра на страдащите от нея.

"Нека горещо молим Господ Иисус Христос, който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви. Нека Неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата ни нас и на всички човеци към смирение и покаяние", заяви мелнишкият епископ Герасим, предстоятел на храм "Св. Александър Невски".

На днешния светъл празник храмовете в цялата страна бяха пълни с вярващи. Десетки хора изпълниха и храм "Свети Николай" във Велико Търново. Те дойдоха, за да запалят свещичка, да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клонки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Бекман специално за БНТ: Руски военни поискаха прошка от украинските деца
Бруно Бекман специално за БНТ: Руски военни поискаха прошка от украинските деца
Байерн (Мюнхен) с класика срещу Арминия (Билефелд)
Байерн (Мюнхен) с класика срещу Арминия (Билефелд)