НОВИНИ

Недостиг на паркоместата в Русе - как може да бъде решен проблемът

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 17.04.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Общината в Русе търси начин как да увеличи паркоместата, защото не достигат. В града са регистрирани над 150 000 коли повече, отколкото е населението, според последното преброяване. Едно от предложенията е вече да могат да се наемат паркоместа пред блоковете.

Улиците в Русе са задръстени с автомобили, а липсата на паркоместа изнервя шофьорите. Ако не се построят нови паркинги, проблемът няма да се реши, смятат русенци.

Засега не се предвижда да се изграждат нови паркинги в града, но местната управа предлага част от паркоместата в кварталите да се наемат на търг.

"Започнахме да измерваме тези създадени от времето паркинги, по неволя на живущите там, затова направихме и 3D заснемане на град Русе, за да започнем една по една тези зони да ги реновираме и да ги обособяваме като такива", заяви Димитър Недев, заместник-кмет на Община Русе.

25% от паркоместата ще могат да бъдат наемани от гражданите. Някои са съгласни, но други смятат, че това няма да облекчи паркирането.

Промените предвиждат вече не само фирми, но и хора със свободни професии да имат право на служебен абонамент. Цената ще е 144 лева на месец, а при предплата ще има отстъпка, абонаментът ще важи само от понеделник до събота в рамките на работния ден.

"След това време местата са безплатни за паркиране на живущите в района. За да може, когато вечер хората се върнат от работа, да има места, където да паркират", каза още Димитър Недев, заместник-кмет на Община Русе.

Предвидени са и облекчения за екоавтомобилите. Електрическите и сега паркират без такса на платените паркинги, а за хибридите и тези с газови уредби ще има отстъпка от 15%.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алън Пардю: Трябваше да вкараме през втората част
Алън Пардю: Трябваше да вкараме през втората част
ЦСКА и Левски с второ поредно нулево реми в дербито
ЦСКА и Левски с второ поредно нулево реми в дербито