НОВИНИ

Георги Ганев, ДБ: Коалицията изглежда скърцаща, но може да издържи много дълго време

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
18:00, 17.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Тази коалиция изглежда скърцаща, но такива неща могат да издържат много дълго време, защото се балансират взаимно и не се отива в крайности, които събарят цялата конструкция. Въпросът е дали тези лидери, включително Тошко Йорданов, ще намерят това балансиране, а иначе скърцания ще има непрекъснато", заяви в "Говори сега" икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

По думите му ситуацията е криза върху криза и каквото и да се направи няма как да доведе до спад на темпа на нарастване на цените, докато не спадне петролът на международните пазари.

"Спирането на доставки от Русия ще прати международните пазари в турбуленция. Това ще доведе до още по-голям ръст на фючърсите, почти сигурно е, че нарастването с тези 2 - 3 стотинки на ден ще продължи по-дълго време. Намаляването на акциза ще бъде облекчение за известно време, ще намали крайната цена за крайния потребител. Между половин и един милиард могат да намалеят приходите в държавата. Ако се намали ДДС, това няма да нали толкова крайната цена, колкото ще подобри маржовете на продавачите, производителите и парите ще останат при търговците", допълни Георги Ганев.

Той се обяви за предвидимо, по добре установена формула, покачване на минималния и максималния осигурителен праг. Георги Ганев подчерта, че няма напрежение в коалицията по тази тема.

"Промяната на плоския данък е изключително лоша идея, богатите ще започнат да избягват плащането на този данък по всякакви законни методи. Инфлацията удря бедните много повече. Колкото по-бързо спре войната, толкова по-бързо ще спрем да обедняваме", каза още Георги Ганев.

Според него това, че Любомир Каримански беше кандидат за поста управител на БНБ няма да се отрази на работата му в бюджетната комисия. "С Любомир Каримански може да се работи", заяви Георги Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков с мач №200 в българския елит
Георги Кабаков с мач №200 в българския елит
Стефанос Циципас защити трофея си в Монте Карло
Стефанос Циципас защити трофея си в Монте Карло