НОВИНИ

Как работи електронното правосъдие у нас?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:52, 22.05.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Съдийската колегия на ВСС ускори въвеждането на електронното правосъдие. Съдебните кадровици предложиха и законодателни промени, с които да се улесни призоваването на страни по дела по електронен път.

Даниела Марчева - член на съдийската колегия на ВСС, заяви, че има няколко фактора на управление. Това е електронното призоваване и връчването на съобщения и книжа, от друга страна провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка. И обястни, че към този момент в Закона за съдебната власт има предвидени няколко възможности. Това са призоваването, осъществяването на видеоконферентна връзка, подаването на книжа по електронен път.

Даниела Марчева - член на съдийската колегия на ВСС: За съжаление нашата информационна система, наречена Единен портал за електронно правосъдие, позволява само достъпа до делата в електронните папки на съдилищата, т.е. страните могат да правят справки по делата си чрез профил, който те регистрират в този единен портал. Но за съжаление системата не е надградена. Въпреки че скоро приключи европейски проект за доразвитие на тази система, тя не отговаря на законовите изисквания към момента и в тази връзка аз смятам, че справедливо ВСС понася критики от адвокатурата и страните по делата.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как е построен парк "Македония" в Благоевград?
Как е построен парк "Македония" в Благоевград?
Реверсивно движение на излизане от София към Перник в началото на почивните дни
Реверсивно движение на излизане от София към Перник в началото на почивните дни