НОВИНИ

Как се променят нагласите ни по време на карантина?

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 30.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Пазаруваме по-малко, главно стоки от първа необходимост, и то все повече по интернет. Това сочат анализите на пазара. Извънредното положение налага и нови модели на поведение, които е възможно да се запазят и занапред, отчитат вече специалистите.

Опустяла е Главна улица на Пловдив, която в слънчев ден като днешния във всеки друг момент щеше да е пълна с пазаруващи в магазините хора, заведенията щяха да са затрупани от клиенти, а всеки бизнес офис тук щеше да работи. Кризисното положение обаче промени тотално това, а и целия икономически и социален живот.

Макар да е рано за цялостни анализи, за момента това което отчитат анализаторите, е че харчим основно за спешни покупки и в много по-голяма степен пазаруваме онлайн. За да се почувстваме по-добре - малко като отдушник - си позволяваме само евтини глезотийки. Икономистите съветват да се поддържат спестяванията и да продължаваме да харчим разумно, защото след епидемията, ще трябва доста време, за да се съвземе икономиката.

Герагана Кабаиванова - мениджър: Със сигурност в бъдеще начинът ни на мислене спрямо този тип стоки, които не са от първа необходимост, ще се промени, със сигурност ще се предлагат по-качествени дрехи, които ние ще носим по-дълго време, по-устойчиви във времето и това е един много радостен ефект.

Притеснени от усещането за несигурност, хората вече ограничават харченето и правят само спешни покупки.

Мирослав: Да, не се излиза от вкъщи почти, само по някаква работа. И това автоматично минимизира разходите. Защото не се дават пари за забавления, ако случайно се окаже, че 6 месеца или година сме така, какво ще правим, трябва да се пази всичко, всеки лев.

Петър: Повечето пари отиват в това да има някаква сигурност. Най-вече хранителни стоки.

Икономистите съветват да продължаваме да харчим разумно, защото след епидемията ще е необходимо доста време за съвземане на икономиката.

Светозар Гледачев - икономически анализатор: Всеки човек трябва да си направи бизнес план собствен личен, животът след тази коронавирус и кризата след нея ще бъде абсолютно различен и той ще бъде много насочен в интернет и интернет пространството, така че тези, които разчитат на старите традиционни отрасли - те ще отмрат.

Екологичните стоки и щадящите производства ще бъдат все по-желани, смятат анализаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещ с коронавирус е преместен за лечение от Карлово в Пловдив
Военнослужещ с коронавирус е преместен за лечение от Карлово в Пловдив
Турция вече пропуска български тирове след среща на Борисов с валията на Одрин
Турция вече пропуска български тирове след среща на Борисов с валията на Одрин