НОВИНИ

Русе е в готовност за борба с комарите

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 30.03.2020
Чете се за: 00:34 мин.
Регионални

Наред с разпространението на коронавируса, с идването на пролетта се увеличават и притесненията на живеещите по поречието на Дунав за популацията на комарите и кърлежите, защото те също носят редица зарази.

Към днешна дата няма доказателства, че COVID-19 може да се предава от хапещите насекоми. Това обаче не важи за западнонилската треска или лаймската болест, които могат да доведат до сериозни неврологични увреждания. Затова вече е създадена организация и пръскането срещу комари и кърлежи в Русе започва в края на тази седмица. За по-добър ефект то ще се осъществява едновременно и с румънската страна. За първи път с осигурената държавна помощ заедно с наземната дезинсекция ще се извършва и т.нар. ларвицидно третиране.

Георги Георгиев, управител на дезинфекционна станция в Русе: Използва се ларвицид, който ще бъде биологичен... ще бъде насочен само за ларвите на комари, няма да има ефект върху никакви други насекоми, риби.

Василена Николова, началник на отдел „Екология“ в Община Русе: Досега никога не се е третирало ларвицидно, защото то е скъпо. Извършва се в заблатените територии само.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят младеж от Благоевград за нарушаване на задължителната карантина
Съдят младеж от Благоевград за нарушаване на задължителната карантина
Над 720 000 са заразените с коронавирус в света
Над 720 000 са заразените с коронавирус в света