НОВИНИ

Как ще отбележим 3 март - вижте тържествените програми в страната

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 02.03.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който България е освободена от османско робство и се поставя началото на Третата българска държава.

По традиция, кулминацията на празника е на историческия връх Шипка. Българската национална телевизия ще предложи на своите зрители тематична програма.

На 3 март сутрешният блок "Денят започва" по БНТ 1 с водещи Христина Христова и Симеон Иванов е с начален час 6.55 ч. Христина Христова ще приветства зрителите на обществената телевизия в специалното изнесено студио в Регионалния исторически музей в град Стара Загора, а Симеон Иванов ще посрещне своите гости в студиото на БНТ.

Домакин на честванията тази година е община Габрово. Честванията там започват в 9.00 сутринта с панихида в памет на загиналите за свободата на България. Тя ще бъде отслужена в храма "Успение на Пресвета Богородица".

В 9.30 ч. националният флаг ще бъде тържествено издигнат на площад "Възраждане" в Габрово и ще започне традиционният поход към историческия връх Св. Никола, известен още като Шипка, където се издига Паметникът на свободата.

В 11.00 часа започва военният ритуал по издигане на националния трибагреник пред Паметника на незнайния войн в София. Президентът Румен Радев ще произнесе реч. Можете да гледате церемонията на живо по БНТ 1 и на bntnews.bg.

От 11.30 ч. е тържествената церемония по поднасяне на венци пред Паметника на свободата, която можете да гледате на живо на bntnews.bg. На нея ще присъстват служебният премиер Гълъб Донев, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и служебният военен министър Димитър Стоянов.

В 18.30 ч. БНТ ще излъчи пряко от площад "Народно събрание" в София тържествената заря-проверка по случай националния празник. Можете да я гледате на живо по БНТ 1 и на сайта bntnews.bg.

В градове като Бургас, Благоевград и Сопот честванията по случай Трети март започнаха още тази вечер. В цялата страна са подготвени празнични програми. С тържествена заря-проверка националният празник ще бъде отбелязан и в Пловдив от 18.30 ч., Варна – 19.30 ч., Сливен - 19.00 ч.

Честванията в Благоевград продължават утре от 10.30 часа, като пред Регионалния музей в града ще бъде изнесен "Урок по родолюбие". В Бургас са подготвили творческо калиграфско ателие в Регионалната библиотека "Пейо К. Яворов". С празнично шествие, предвождано от 25-метров национален флаг, ще започнат тържествата във Враца. В Казанлък тържествата започват от 9.30 часа с благодарствен молебен в храм паметника "Св. Рождество Христово" в град Шипка. Градската художествена галерия в Стара Загора ще работи с вход свободен през целия ден утре. В Шумен е открита фотодокументална изложба "146 години Шипченска епопея".

Редица музеи в страната ще работят с вход свободен през целия ден утре.

БНТ ще излъчи редица игрални филми, документални и музикални продукции по повод националния празник.

В 13.00 ч. зрителите на БНТ 1 ще гледат празничния спектакъл "Честита Свобода!" с участието на емблематични български изпълнители и актьори, сред които Лили Иванова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Маргарита Хранова, група „Фондацията“, Валентин Танев, Силвия Лулчева, Валери Йорданов, Владимир Пенев, Мариус Донкин и др.

В 14.15 ч. програмата продължава с историческата драма "Денят на владетелите" на режисьора Владислав Икономов, а в 16.30 ч. следва телевизионният филм "Комитски времена". В 17.30 ч. БНТ 1 ще излъчи тържествен концерт с участието на Гвардейски представителен духов оркестър, Софийска филхармония, Национален филхармоничен хор, Детски филхармоничен хор, ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

19.15 ч. е началният час на документалния филм "Баба Тонка. Отвъд легендата", а в 20.45 ч. започва музикалният филм "Вазовите песни" на режисьора Димитър Шарков – проект на БНТ с най-обичаните песни по стихове на Иван Вазов. В 21.45 ч. следва филмовата класика по едноименния разказ на Николай Хайтов "Козият рог" на режисьора Методи Андонов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое отстъпи на косовския Пея и записа трета поредна от общо пет загуби в Балканската лига
Берое отстъпи на косовския Пея и записа трета поредна от общо пет загуби в Балканската лига
България с петима финалисти от първия ден на турнира по борба "Дан Колов - Никола Петров"
България с петима финалисти от първия ден на турнира по борба "Дан Колов - Никола Петров"