НОВИНИ

Как темата със замесените в тероризъм служители на ООН отекна в пресата в Близкия изток?

агенция на ООН палестински бежанци
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 31.01.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Скандалът със замесените в тероризъм служители на ООН от агенцията за палестински бежанци намери широк отзвук по света. Агенцията уволни няколко свои служители заради обвинения на Израел, че са замесени в нападението на Хамас от 7 октомври. Съединените щати, Австралия, Великобритания, Италия, Канада, Нидерландия, Финландия, Швейцария и Германия замразиха допълнителното финансиране на агенцията за палестинските бежанци.

Как отекна този сюжет в пресата в Близкия изток проследи журналиста Тухама Ал Джунди.

Интернет платформата на арабски език „Akhbar Alaan“ (Ахбар алаан) пише, че Австралия, Финландия, Канада, Италия, Швейцария, Холандия, Германия, Великобритания и Съединените щати спират финансирането за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Причина за това са обвиненията на Израел към служители на агенцията за участие в атаката на Хамас на 7 октомври, добавя медията.

Договорите на 9 служители на агенцията за палестинските бежанци са били прекратени, съобщава саудитският Канал „Al Arabiya“, като се позовава на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Медията цитира думите му, че „всеки служител на ООН, замесен в терористични актове, ще бъде подведен под отговорност“, но подкрепата за агенцията трябва да продължи.

"Разбирам тяхната загриженост. Аз също съм ужасен от тези обвинения, но апелирам към правителствата, които спряха финансирането, поне да гарантират, че дейността на агенцията за палестинските бежанци няма да прекъсне", е цитиран да казва Гутериш.

Интернет изданието „Times of Israel“ цитира думите на външния министър Израел Кац, че Израел ще се стреми да спре дейността на агенцията на ООН за палестинските бежанци в ивицата Газа след войната. Кац казва още, че Израел предупреждава от години, че тази агенция задълбочава проблема с бежанците, възпрепятства мира и действа като цивилен представител на Хамас в Газа. Според министъра, агенцията не предлага решения, защото много нейни служители са част от Хамас и подкрепят убийствената идеология и терористична дейност на ислямското движение, като по този начин укрепват влиянието му. Сайтът добавя, че от Хамас са осъдили израелските „заплахи“ срещу срещу агенцията и са призовали ООН и други международни организации да не се поддават на шантаж.

Палестинската информационна агенция (Wafa) цитира Филип Лазарини, генерален комисар на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

„Повече от два милиона цивилни граждани на Газа зависят от агенцията, за да оцелеят, а израелските военни действия не са спирали от 114 дни“, казва той.

Медията посочва, че и Организацията за ислямско сътрудничество изразява съжаление за временното прекратяване на финансовата подкрепа за агенцията от страна на някои държави и ги призовава да преразгледат решението си. Според организацията, това е колективно наказание, което ще изостри хуманитарната криза в ивицата Газа.

От създаването си през 1949 година, Агенцията на ООН е основа на подкрепата за милионите палестински бежанци и спасителен пояс за хората в Газа, подчертава изданието "Middle East Online". Агенцията се финансира почти изцяло от доброволни дарения на държавите-членки на ООН. Най-важните донори, обаче, са страните от Европейския съюз и САЩ, допълва медията и пише, че в агенцията са регистрирани близо 5,9 милиона палестинци, които могат да се възползват от нейните услуги. Те включват образование, здравеопазване, социални дейности, изграждане на инфраструктура в бежанските лагери, малки заеми и спешна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Марек напуска Дупница и се мести в Пловдив с ново име
Волейболният Марек напуска Дупница и се мести в Пловдив с ново име
Кметът на Варна публикува документи, че няма фирми на свое име
Кметът на Варна публикува документи, че няма фирми на свое име