НОВИНИ

Как войната в Украйна се отразява на Молдова?

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 28.02.2023
Чете се за: 10:25 мин.
Политика
Слушай новината

Войната в Украйна и агресивната политика на Русия създават в Молдова тревоги по отношение на сигурността на страната. Вчера "Уиз Еър" обяви, че спира полетите до Кишинев. А наскоро президентът Мия Санду назначи нов премиер на Молдова и предупреди, че Русия се опитва да дестабилизира страната.

Още по темата в интервюто на Йоана Левиева-Сойър с анализатора Станислав Секриеру.

Молдова има ново правителство. Стабилно ли е то? Каква е неговата програма? Ще се придържа ли към проевропейската ориентация, която имаше предишното правителство?

- Правителството е стабилно, тъй като управляващата партия има мнозинство в парламента. За това можахме да съставим това правителство след минимални кадрови промени. По въпроса дали ще поддържа курса или не, отговорът ми отново е свързан с управляващата партия, която е проевропейска. Това правителство определено ще запази досегашния курс. Вероятно акцентите леко ще се променят, като очаквам фокусът в по-голяма степен ще бъде върху сигурността. Но в същото време ще се опитаме да ускорим изпълнението на реформите и да започнем разговорите за присъединяване. Това е амбициозно за тази година.

Чухме от молдовските лидери за руски план за дестабилизация на страната. Какво се знае за това публично и притеснено ли е обществото в Молдова?

- Не знам подробности за плана. Онова, което знаем е, че през последната година Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в Молдова. Това се случва като спира доставките на газ, намалява ги значително. Също така, въвежда ембарго върху продуктите, изнасяни от молдовските селско-стопански производители в Руската федерация. Финансира и политически партии, които организират платени протести. Можете да видите, че Русия е използвала вече богат инструментариум, за да дестабилизира Молдова. Така че за молдовското правителство това не е нещо ново. Може би тази информация е оповестена публично информация, тъй като Русия се е опитвала да планира да направи нещо по-сериозно и е имало опити това да бъде предотвратено, за да стане ясно, че властите знаят какво се случва, какво подготвя Русия.

До този момент обаче това правителство е било доста бързо. Има много добра координация и с украинското правителство в обмена на информация. Досега са били доста успешни при предотвратяването на постъпващи заплахи от Руската федерация.

Страхува ли се Молдова, че е възможна инвазия и срещу нея? И каква подкрепа от Запада се надявате да получите и Ви е нужна?

- Мисля, че най-опасната ситуация беше през миналата пролет. Тогава руските войници напреднаха в южна Украйна. Очакванията бяха те да стигнат много бързо в Одеса, а от Одеса до Молдова са само 60 километра. Мисля, че тази заплаха е избледняла. Голям принос за това има украинската защита на собствената ѝ територия. Не може да се изключи изцяло възможността Русия да настъпи в Молдова. Но мисля, че в този момент шансовете са по-малки в сравнение с миналата пролет.

А какво ще кажете за Приднестровието? Очаква ли Молдова някаква ескалация там?

- Приднестровието е район, който много разчита на износа за европейския пазар. Той е силно комерсиализиран и има интерес от запазване на статуквото. Интересът на Молдова, докато продължава войната в Украйна - е да поддържа спокойствие и мир в района. Миналата година имаше 4 експлозии. Не беше ясно установено кой стои зад тях, от това, което видяхме в общественото пространство и реакциите на сепаратистки органи. Но ние се опитахме да стабилизираме ситуацията.

Снимки: БГНЕС

Какво е положението като цяло в страната Ви днес? Какво въздействие оказаха войната, бежанците? Как се справя икономиката?

- Икономиката не се справя много добре. На първо място, защото Одеса беше основен пункт за внос за Молдова. Тя се намира наблизо, затова е евтино и бързо решение. В резултат от блокадата на Одеса, Молдова трябваше да преразгледа, или търговците трябваше да преразгледат логистиката, което направи вноса по-скъп и го удължи, така че времето за това стана повече от една или две седмици.

На второ място са нарастващите цени на европейския пазар, които отчасти също са резултат от стореното от Русия, тъй като повишиха сметките за електричество и за газ. Това по естествена начин повиши инфлацията - мисля, че над близо 30%.

Що се отнася до кризата с бежанците, мисля, че в началото тя оказваше огромен натиск върху бюджета на Молдова, защото трябваше да се заделят средства за управление на бежанския поток. Някои от бежанците останаха в Молдова - около 100 000. Други просто минаха през Молдова - повече от 900 000 души. В същото време се намесиха международни организации и ЕС, които помогнаха за справяне с тази тежест. Този проблем беше някак си управляван много по-добре.

Като цяло няма ръст на молдовската икономика. И отчасти поради тази причина новото правителство ще се опитва да рестартира икономическия растеж.

Колко често чувате и виждате войната, която се води до вас?

- На първо място молдовците, живеещи близо до Одеса или в тази част на страната, биха могли да чуят експлозиите. Така че несъмнено, ние молдовците, чувахме когато руските ракети поразяват цели в Одеса или в района на Одеса.

На второ място, чухме разказите на бежанците, те споделяха своите истории. Например, тези дни в Кишинев има експозиции, посветени на Украйна, на украинските бойци и на украинските бежанци. Хората могат да отидат в музея и сами да видят снимки, драматични кадри от Украйна.

На трето място, отново във връзка с бежанците, хората общуват с тях редовно - в обществения транспорт, в училище, защото някои от тях ходят на училище, а също и като се четат новините, защото ако се загледате в заглавията на новините, може би над 50% са посветени на случващото се в Украйна. Така че не можете да я избегнете. Тя е навсякъде около вас.

В тази сложна ситуация какво ще кажете за надеждите ви за интеграция в ЕС, може би присъединяване към ЕС един ден? Продължавате ли с реформите и каква времева рамка е възможна според Вас?

- Миналата година никой не очакваше Молдова да получи статут на кандидат. Никой не мечтаеше за тази възможност. Така че фактът, че Молдова получи статут на кандидат е вече голямо постижение и скок напред за страната.

На второ място, има амбициозна програма за изпълнение на реформи, за да бъде получена положителна оценка от Европейската комисия по-късно тази година, някъде през есента. И въз основа на тази оценка, да се постигне - както казах - една амбициозна цел - да бъдат започнати разговори за присъединяване. Но политиците никога не са линейни, реформите не са линейни. Може да има успехи и провали. Мисля, че молдовското правителство се опитва да изпълнява реформи и да постига цели. Но човек не може да е сигурен как ще се получат нещата. Накрая решението ще бъде и политическо. Може би Молдова ще осъществи реформите и ще бъде в ръцете на Брюксел да постигне консенсус дали са осъществени реформите. Така че това е съчетание от реформи, но и политика.

Хората в Молдова, както и тези в Украйна, са много издръжливи хора. Те трябваше да минат през колапс на една империя, която остави много от тях без икономики и достъп до пазара. Те изгубиха натрупаното преди това от тях богатство. 90-те не бяха никак лесни. През 90-те трябваше да се оцелява понякога без електричество или топла вода. Някои хора отидоха в чужбина, за да спечелят пари и да помогнат на децата си да получат образование. Така че те изтърпяха много, много неща през последните 30 години. Мисля, че гражданите на Молдова са изпълнени с надежда, защото в противен случай не биха се стремили да имат хубав живот, да си построят дом и да имат семейство и да бъдат заобиколени от внуци.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Когато има добри терени, можем да играем добър футбол
Станимир Стоилов: Когато има добри терени, можем да играем добър футбол
Лудогорец привлече Тодор Неделев
Лудогорец привлече Тодор Неделев