НОВИНИ

Акция "Автоджамбази": Заловените крадци работели с модерни устройства, задигали и по-евтини коли

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 28.02.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Организирани престъпни бригади от автокрадци, които действат на територията на пет града в страната, бяха разбити от полицията и прокуратурата. 45 души са задържани по време на мащабна специализирана акция. Операцията се провежда в цялата страна.

Тя е с кодово име "Автоджамбази" и е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Униформени и следователи са претърсили десетки автокъщи, автоморги, гаражи и други обекти в София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница.

45 души задържани при акция "Автоджамбази" - по каква схема действат крадците?

Кражбите са ставали най-често през нощта. Автоджамбазите от дадена престъпна група закарвали автомобила на място, където ги очаквала бригада от 10-ина души.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния детайл. Веднага след това разфасованите на авточасти автомобили заминават за съответните автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", обясни на брифинг Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

Близо 80% от крадените автомобилите са били разфасовани и са продавани като авточасти втора употреба.

"Около 20% от останалите автомобили, които биват откраднати, основно от скъпите марки, се изнасят от страната с фалшиви документи, предимно към страните от бившия СССР и Русия. Това е канал, който работи в момента и който ние възнамеряваме да пресечем и да не допуснем по-нататъшното му действие", каза Борислав Сарафов.

Кражби на автомобили се извършвани от гаражи, подземни и охраняеми паркинги. Автоджамбазите задигали не само скъпи автомобили, но и по-евтини. Ставали все по-изобретателни и използвали модерни устройства, които не са незаконни.

МВР и прокуратурата удариха автоджамбазите, претърсват сервизи и автокъщи в 5 града

"Машинка с размера на малка кутийка може да отключи един скъп джип. С натискането само на един бутон, може да се отключи автомобилът, да се запали и всичко приключва. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лева", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Във Варна арестите започнаха от рано сутринта. Задържани по време на акцията са 33-ма автокрадци.

"Вървят претърсвания на множество адреси. Проверяват се автоморги, автосалони, гаражи, халета и други места, където могат да бъдат укривани автомобили или вещи и части от тях", каза старши комисар Атанас Михов, директор на Областна дирекция на ОДМВР - Варна.

Арести имаше и в Перник. Екипи на МВР и прокуратурата са влезли в няколко автосервиза, за които се предполага, че са ползвани за разфасоване на крадени в столицата автомобили.

"Те основно извършват престъпленията на територията на град София. Автомобилите се извеждат на територията на област Перник, където се разкомплектоват и разпродават на части", каза главен комисар Атанас Илков, директор на ГД "Национална полиция".

Полицията провери и адрес в столичния квартал "Симеоново". Акцията срещу автокрадците ще продължи и в следващите дни.

По темата работят: Нора Бочева, Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо: Мбапе ще постигне това, което направиха Меси и Кристиано
Роналдо: Мбапе ще постигне това, което направиха Меси и Кристиано
Бизнесът сезира ЕК заради размера на минималната работна заплата
Бизнесът сезира ЕК заради размера на минималната работна заплата