НОВИНИ

Героите сред нас: Карловският огнеборец Иван Колев, който спасяваше пострадали в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 28.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Огнеборецът Иван Колев от Пожарната служба в Карлово е един от първите български пожарникари, които спасяваха хора в Турция след разрушителното земетресение.

Две седмици след спасителната операция се срещаме с Иван Колев на работното му място. Той отново в готовност да потегли към поредния сигнал, този път за оказване на техническа помощ при вдигане на автомобил след пътен инцидент.

Първото нещо, което вижда карловският огнеборец след пристигането си в град Бесни, е огромната тъга в очите на оцелелите. Заедно с колегите от модула остават в един от най-тежко пострадалите градове от трусовете и започват да помагат веднага.

"Веднага изградихме полеви лагер и започнахме да действаме," споделя Иван Колев

Операцията в Бесни продължава четири денонощия. През това време получили сигнал за затрупана жива жена под отломките. Акцията започнала в 1.00 ч. през нощта и продължила 19 часа.

"Времето беше студено, условията трудни, имаше сняг. Изходът не се прави просто с някакво копаене на дупка. Отидохме, започнахме да търсим различни начини да стигнем до човека, който вече бяхме сигурни че е там и чухме по нашата апаратура..."

Спасителните екипи са чули сърдечния ритъм със специално устройство, с което са разполагали. Жената е оцеляла след прекарани над 100 часа под руините.

"През цялото време си мислехме да го направим възможно най-скоро, защото тази жена е седяла десетки часове на тъмно и гладно. До жената бяха достигнали полската група и те бяха поели тази задача да я изкарат. Тя изглеждаше с надежда да живее и се бореше за живота си."

След този случай спасителната операция на българския модул е продължил в съседния град Адъяман. Въпреки положените усилия, екипите не са успели да извадят живи хора. Местното население ги е посрещало като спасители герои.

"Най-голямото удовлетворение е, че спасявайки живот дадохме надежда, че всичко може да бъде изградено наново и доброто да възтържествува."

Иван Колев е един от най-добрите пожарникари в област Пловдив. Има много награди и отличия. Бил е номиниран за пожарникар на годината. За него работата му е призвание и ако се наложи отново би се върнал в Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари от Националната кардиологична болница бяха отличени с наградата „Посланик на доброто 2022 г.“
Лекари от Националната кардиологична болница бяха отличени с наградата „Посланик на доброто 2022 г.“
Вижте лидерските битки по райони за изборите на 2 април
Вижте лидерските битки по райони за изборите на 2 април