НОВИНИ

45 души задържани при акция "Автоджамбази" - по каква схема действат крадците?

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 28.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

45 души са задържани към момента в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите.

Към 11.00 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са две превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

В рамките на акцията 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му", заяви Сарафов.

МВР и прокуратурата удариха автоджамбазите, претърсват сервизи и автокъщи в 5 града

Кражбите стават най-често в тъмната част на денонощието. Извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 10-ина души.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", посочи Сарафов.

Кражби на автомобили се извършват и от гаражи, подземни паркинги и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Притежанието на подобно устройство е законно.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. От 1495 откраднати автомобила през 2022, са намерени 343.

В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. В момента те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.

Акцията на полицията и прокуратурата срещу автоджамбазите продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом даде срок на федералните агенции да гарантират, че не употребяват TikTok
Белият дом даде срок на федералните агенции да гарантират, че не употребяват TikTok
28 са кандидатите за членове на новия УС на БФ по волейбол
28 са кандидатите за членове на новия УС на БФ по волейбол