НОВИНИ

Президентът връчи орден "Мадарски конник" на посланика на САЩ Херо Мустафа (СНИМКИ)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:18, 28.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи днес орден "Мадарски конник" първа степен на досегашния посланик на САЩ у нас Херо Мустафа. Посланик Мустафа отпътува от страната ни след броени дни.

Държавното отличие се връчва заради големите заслуги на посланик Мустафа за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и заради разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Президентът Радев подчерта в словото си, че мандатът на посланик Мустафа е съвпаднал с безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства.

"Пандемията от COVID-19 постави на изпитание утвърдения международен ред и връзки, а нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правен ред. В този изключително предизвикателен, глобален контекст посланик Мустафа и нейният екип бяха винаги готови да окажат съдействие и помощ, да работят с българските институции за намиране на взаимоизгодни решения", заяви Румен Радев.

"Българите изразиха силна подкрепа за украинския народ след нахлуването на Русия и трябва да се гордеете, че приветствахте нова бойна група на НАТО за укрепване на нашата сигурност и стабилност. Казвала съм го толкова много пъти и пак ще го повторя - сигурността на България е сигурността и на САЩ. Работихме, за да гарантираме, че нашите трансатлантически партньорства в сферата на сигурността се задълбочават и затвърждават", допълни Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорският син от Перник вече има 8 обвинения
Прокурорският син от Перник вече има 8 обвинения
Отложиха делото срещу един от нападателите на Христиан Пендиков
Отложиха делото срещу един от нападателите на Христиан Пендиков