НОВИНИ

Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните, смята шефът на Комисията по стокови борси

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 28.02.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните. Това заяви в "Денят започва" председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него много търговци вървят към свръх рентабилност и това изкривява пазара.

Владимир Иванов се обяви против налагането на таван на цените, защото според него, това ще доведе до още по-голяма изкривяване на пазара, отколкото би имало ползи.

Според него е необходимо спешно държавата да постави като абсолютен приоритет развитието на земеделския сектор, а малките производители да формират обединения, с които да противостоят на едрите търговски капитали.

"България има потенциал да храни 30 млн. души и трябва да използваме това. Съответно, трябва обединение на земеделските производители като противодействие на големия търговски капитал. Я си представете сега да имаме една обща аграрна камара и млечен борд, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара – дали ще са същите цените", посочи той.

В "Денят започва" икономистът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира, че има спекула у нас. Според нея таванът на цените е едно от възможните решения на проблема.

"Има очевидно договаряне между големи търговски вериги, така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК обаче очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация", посочи тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев спаси 31 удара за шеста поредна победа на Колорадо в НХЛ
Александър Георгиев спаси 31 удара за шеста поредна победа на Колорадо в НХЛ
Почина единственият двукратен олимпийски шампион в овчарския скок Боб Ричардс
Почина единственият двукратен олимпийски шампион в овчарския скок Боб Ричардс