НОВИНИ

Говорител на ЕК специално пред БНТ за миграцията: България не е сама, подкрепяме я изцяло

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:58, 28.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

България получава финансова подкрепа от Европейската комисия за справяне с миграцията, а също и помощ от Фронтекс и Европол. Това каза специално за БНТ говорителят по въпросите на миграцията на Европейската комисия Анита Хипер.

Брюксел е запознат с трагичните събития с нелегални мигранти у нас. Европейската комисия обсъжда с българските власти помощта, от която страната ни се нуждае за по-добро опазване на границата с Турция.

През изминалата година се отбелязва ръст на нелегалните влизания не само през България, но и по всички маршрути към Европа, отбелязва говорителят на ЕК по въпросите на миграцията. Според данните на Фронтекст опитите за нелегално преминаване на границата през последната година са били 330 000, най-високият ръст от 2016 година насам.

Ето какво още каза Анита Хипер:

"Както и председателят на Комисията фон дер Лайен изтъкна, миграцията е проблем, с който трябва да се справим заедно. България не е сама. България има цялата подкрепа на ЕК. През изминалата година видяхме ръст на нерегламентираните влизания не само във вашата страна, но по всички маршрути - в източното и централното Средиземноморие и по Западнобалканския маршрут. Запознати сме с трагичните събития в България, която подкрепяме от самото начало. Например Европол вече изпрати свои служители в България, за да съдействат на властите. Но тези трагедии се случват не само в България, видяхме и в Италия трагедията с разбилата се лодка. Те показват, че трябва да работим - от една страна - за устойчиво трайно решение, за законодателен пакет, който Комисията е представила на страните-членки през септември 2020 година. От друга страна, трябва оперативно да подкрепим страните - членки и затова предлагаме План за действие за Централното Средиземноморие и за Западните Балкани. Подкрепяме България чрез агенциите ни - Фронтекс и Европол. Фронтекс съдействат на българските власти със 137 свои служители, изпратени в България, оказваме и финансова подкрепа на България за справяне с миграцията", каза Анита Хипер.

Според директора на Европейския институт по миграционни политики Хане Бейренс в момента в цяла Европа има усещане за криза по отношение на справяното с нелегалната миграция. Според нея изграждането на стени не е решение на проблема.

"Опазването на външните граници е един от основните начини за справяне с миграцията. Има и други - сътрудничеството със страни извън ЕС, но ключов момент е и сътрудничеството между страните вътре в ЕС и разбирането за това кой за какво е отговорен. Когато става въпрос за изграждането на стени по границите, ние знаем от изследванията, че те са ефективни единствено, ако могат да бъдат изградени по цялата граница, а това е трудно в страни, където имаме реки, гори и планини. Това, което де факто става е, че мигрантите се преместват на други места. ЕС трябва да намери единно решение и различните части на съюза да работят заедно", каза Хане Бейренс - директор на Европейския институт по миграционни политики в Брюксел

През изминалата година най-много нелегални емигранти са влезли в Европа от Афганистан, Сирия и Тунис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеси Дигинс с първа индивидуална световна титла в ски бягането, Калина Недялкова е 65-та
Джеси Дигинс с първа индивидуална световна титла в ски бягането, Калина Недялкова е 65-та
Има опасност от преливане на язовир "Студена"
Има опасност от преливане на язовир "Студена"