НОВИНИ

Как се обучават децата у нас да реагират при земетресение?

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 28.02.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

След опустошителните трусове в Турция, мнозина се запитаха дали в образователната система у нас са предвидени часове, в които децата да се обучават как да действат при бедствия, аварии или други извънредни ситуации.

Отговор на този въпрос потърсиха Величка Ачева и оператора Павел Гълъбов в едно пазарджишко училище.

В България функционира строго регламентирана система за обучаването на децата от детските градини и учениците в училищата за действие при различни бедствия и извънредни ситуации.

"Всяко училище, детска градина разработва свой план, за бедствия, аварии, пожари, катастрофи, с отделни раздели – при наводнение, земетресение, при пожар. Като в училищата и детските градини имат задължението два пъти да проиграят практически плана на ниво цялата институция", каза Марияна Гигова от РУО-Пазарджик.

Когато не се правят тренировки за действие при бедствие, учениците имат специални часове, в които научават повече за това. След земетресението в Турция, вече две седмици в часа на класа се акцентира какво трябва да се прави при подобен природен катаклизъм. Това правят и в 7 "д" клас на ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик. Гост в часа е инспекторът от районната противопожарна служба инспектор Мирослав Митов.

"Първо какво правим, когато усетим трус? Най-важното нещо - запазваме самообладание, паниката във всяко едно бедствие е изключително лош съветник. Запазваме самообладание, ако сме в къщи търсим да се скрием под стабилна маса, ако сме в училище чин, под касата на вратата, докато отмине първоначалният трус. Когато отмине първият трус, без паника, насочваме се към изходите на сградата и заставаме навън. Далеч от високи сгради, от електрически стълбове, от високи дървета", обяснява инспектор Мирослав Митов, РСПБЗН-Пазарджик.

Огнеборецът информира учениците, че у нас съществува система за ранно оповестяване. Традиционно сирените се включват по план три пъти в годината – на 2 юни и два пъти за тест на системата. Ако обаче те се включат при бедствие и има гласово съобщение, то трябва да се слуша внимателно. Седмокласниците научиха още нещо полезно от своята класна ръководителка – да има семеен план за бедствия.

"В случай на бедствие, ако се случи така, че вие сте на училище, майка ви на работа, баща ви на работа, всички разпръснати в различни точки на града, да имате едно местенце, на което да знаете, че ако нещо извънредно се случи, имате среща там", каза класният ръководител Анна Александрова.

На учениците бе поставена задача да съставят списък с най-необходимото, което е да е събрано в раница за бедствия.

"Раницата за бедствия, която казахте, изброихте какви неща да си сложите в нея, е много важно да бъде предварително подготвена. Ако не е предварително подготвена, нямате време на минавате в къщи, да обикаляте после, след, в случая земетресението, за което говорим, да си набавим всичките тия неща, които описахте", каза инспектор Митов.

А освен какво да правят при земетресение, момичетата и момчетата научиха от своя съученик Венци, какво предизвиква земетресенията и как се измерва тяхната сила.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меджидиев: Два медицински хеликоптера ще бъдат разположени в Долна Митрополия и на летище "Враждебна"
Меджидиев: Два медицински хеликоптера ще бъдат разположени в Долна Митрополия и на летище "Враждебна"
България с двама фигуристи на световното първенство за юноши и девойки в Канада
България с двама фигуристи на световното първенство за юноши и девойки в Канада