НОВИНИ

Руските войски затягат обръча около Бахмут

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:31, 28.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията в Бахмут става все по-тежка, заяви украинският президент Володимир Зеленски и отново призова за предоставянето на изтребители от Запада. Градът е в центъра на руската офанзива в Източна Украйна. На фона на атаки с дронове на руска територия, президентът Владимир Путин призова руското контраразузнаване да противодейства на опитите за шпионска и подривна дейност на западните служби.

Руските войски затягат обръча около Бахмут - призрачния град, превърнал се в център на ожесточени сражения. Според украинските защитници малки пехотни групи ежедневно нападат, обстрелът е непрекъснат.

"Не могат да атакуват на големи групи като в Соледар, където бяха по 50 войника. Обикновено атакуват по десет души. Това са редовни войски, които евакуират убитите и ранените", заяви Юрий, украински войник.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски определя ситуацията като изключително напрегната. По думите му независимо от значителните загуби, Русия използва най-подготвените щурмови части на „Вагнер", за да пробие отбраната и да обкръжи града. Съседните на Бахмут градове също са под обстрел.

Украинският президент Володимир Зеленски също призна, че украинската армия все по-трудно удържа настъплението на руските сили.

"Ето защо имаме нужда от самолет за въздушна отбрана, модерни изтребители, които да защитават цялата ни територия от руския терор", заяви Зеленски.

Русия се опитва да превземе Бахмут от лятото - това би открило пътя към завладяването на цялата Донецка област. Почти всички жилищни сгради са разрушени.

Владимир Путин предупреди за разрастващата се шпионска и подривна дейност срещу Русия от Украйна и Запада. Руският президент даде указания на Федералната служба за сигурност да пресича опити за влизане на руска територия на диверсионни групи от Украйна и незаконно оръжие и да укрепи защитата на критичната инфраструктура.

"Западните контраразузнавания винаги са работили активно в Русия. Сега са хвърлили срещу нас допълнителен кадрови, технически и друг ресурс. Необходимо е да отговорим по съответния начин", заяви Владимир Путин.

По-рано Москва потвърди за неуспешни атаки с дронове през последните часове. Свалени са два украински дрона, които са имали за задача да атакуват цивилна инфраструктура в Южна Русия. Друг дрон се е разбил близо до газоразпределителна станция на 110 километра от центъра на руската столица. Хакерска атака принудила няколко руски местни медии да издадат фалшиво предупреждение за въздушна тревога, съобщи руското министерство на извънредните ситуации. Русия обвини САЩ, че готвят провокация с токсични химикали в Украйна.

"Истинските организатори и извършители ще избегнат отговорност и вината ще бъде прехвърлена на Русия", заяви Игор Кирилов, командващ войските за радиационна, химическа и биологическа защита на Русия.

На този фон говорителят на Кремъл повтори позицията на Москва, че е отворена за преговори, но приоритет е постигането на военните цели на Русия в Украйна.

"Условията трябва да се променят по някакъв начин. Западните държави, начело със САЩ, трябва да променят подхода си", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

В интервю за прокремълския вестник "Известия" Песков заяви, че условие за преговори е Украйна да признае четирите украински области, които през септември обяви, че е анексирала. Москва обаче няма пълен контрол над нито една от тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Лудогорец с нулево реми на "Герена"
Левски и Лудогорец с нулево реми на "Герена"
Частният бизнес ще съветва Българската банка за развитие
Частният бизнес ще съветва Българската банка за развитие