НОВИНИ

Зеленски за Бахмут: Трудно удържаме позициите

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:51, 28.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Военната обстановка в района на град Бахмут, който е в центъра на руската офанзива в Източна Украйна, става все по-тежка, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили се опитват да превземат града вече 6 месеца, а офанзивата стана по-ожесточена.

Сепаратисткият лидер на самопровъзгласилата се Донецка република Денис Пушилин заяви, че на практика всички пътища, водещи към Бахмут, са под руски контрол. А командващият украинските сухопътни сили - генерал полковник Олександър Сирский, съобщи, че атаката срещу Бахмут се води от най-подготвените части на наемническата група "Вагнер".

Според украински войник на фронта руските сили продължават с ежедневните атаки с малки пехотни групи, въпреки че търпят големи загуби.

"Продължаваме да стреляме срещу тези чакали, но те продължават да прииждат като хлебарки. Отбраняваме се както можем. Не жалят хора. Има много загинали. Това не са бивши затворници, това са професионални войници от "Вагнер", заяви Юрий, украински войник.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски призна, че усилията на украинската армия да запази позициите си в Бахмут са все по-затруднени от атаката на руските сили.

"Ето защо имаме нужда от самолет за въздушна отбрана, модерни изтребители, които да защитават цялата ни територия от руския терор", каза още украинският президент Володимир Зеленски.

Руски медии публикуваха кадри с изтребители, които бомбардират Бахмут. От Москва обвиниха Съединените щати, че планират провокация в Украйна с използването на токсични химикали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада забранява TikTok на правителствени телефони и други устройства
Канада забранява TikTok на правителствени телефони и други устройства
Северното сияние се появи в Нидерландия и Южна Англия
Северното сияние се появи в Нидерландия и Южна Англия