НОВИНИ

Какъв е ефектът от пълното слънчево затъмнение?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:20, 08.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
САЩ
близо един милион ентусиасти очаква наблюдават пълното слънчево затъмнение ниагарския водопад
Слушай новината

Пълното слънчево затъмнение, което милиони хора в Северна Америка очакват, ще може да се наблюдава след 21.07 часа наше време. Феноменът ще бъде видим първо на островите Кук в Тихия океан, след това ще премине през Мексико и 13 американски щата и ще приключи в Нюфаундленд и Лабрадор в Канада. Луната ще затъмни напълно Слънцето за около 4 минути и 9 секунди.

Здрач като при залез и изгрев слънце - това е ефектът от пълно затъмнение на нашата звезда. Дори нощните животни се будят посред бял ден. Сред редките възможности е и изучаване на слънчевата корона - външният слой на слънчевата атмосфера. Сред емблематичните места за наблюдение са Ниагарския водопад и репликата на Стоунхендж в Тексас.

"Имаме по някой човек от всеки от 50-те щати, дори от Аляска и Хавай. Имам посетители от Нидерландия, Финландия, Германия, Израел, Нова Зеландия", каза координаторът Дженит Питърсън.

Слънцето е 400 пъти по-голямо от Луната, но и 400 по-далече. Така двете небесни тела изглеждат сходни по размер и за земния наблюдател се припокриват. Зоната, в която ще се вижда пълно затъмнение на земната повърхност е широка между 174 и 196 километра - повече, отколкото при същия феномен над Съединените щати през 2017 г., защото сега нашият спътник се оказва по-далече от Земята. Този път тази пътека минава и през повече гъстонаселени райони, първо в Мексико.

"Затъмнението преди се е свързвало с бедствия и разрушение, но вече не. Сега е феномен, който проповядва красота. Ще го кажа така - красотата на Божието творение, красотата на звездите. Не трябва да се страхуваме", сподели отец Адан Санчес.

Според НАСА потенциалните зрители на пълното закриване на Слънцето са близо 32 милиона. Космическата агенция ще извърши редица експерименти по време на небесния спектакъл. Сред тях са изстрелвания на ракети в сянката на затъмнението и проследяване на неговия ход с изследователски самолети. Властите предупреждават феноменът да не се гледа с незащитено око.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава на територията на Съединените щати през 2044-та година. За останалата част от света небесният спектакъл в пълната му форма ще може да се види на 12 август 2026 г. Тогава ще могат да го наблюдават в Гренландия, Исландия, Испания, Русия и малка част от Португалия.

Частично затъмнение ще се наблюдава в Европа, Африка, Северна Америка, Атлантическия океан, Северния ледовит океан и Тихия океан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас се класира за втория кръг на Мастърса в Монте Карло
Стефанос Циципас се класира за втория кръг на Мастърса в Монте Карло
Пълно слънчево затъмнение над Северна Америка (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пълно слънчево затъмнение над Северна Америка (СНИМКИ/ВИДЕО)