НОВИНИ

Каква е целта на мрежата за руско влияние в ЕП?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:21, 13.04.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Европа
Слушай новината

Разследване на мрежа за руско влияние в ЕП започна белгийската прокуратура. Брюксел настоява разследването да прерасне в общоевропейско. Страната е поискала в него да се включи и Европейската агенцията за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие. Брюксел очаква да зачестят опитите за руска намеса в европейските държави.

В края на март чешките власти съобщиха за руска шпионска мрежа, която е вербувала членове на Европарламента и дори е плащала на някои от тях за разпространението на руска пропаганда. Белгийските служби са потвърдили наличието на това влияние и федералната прокуратура започна разследване.

"Белгийските разузнавателни служби потвърдиха съществуването на проруски мрежи за намеса с дейности в няколко европейски страни, а също и тук в Белгия. Според нашата разузнавателна служба, целите на Москва са много ясни. Целта е да се помогне за избирането на повече проруски кандидати за Европейския парламент и засилване на определен проруски наратив в тази институция. Целта е много ясна. Отслабената европейска подкрепа за Украйна ще помогне на Русия на бойното поле. Това е истинската цел на това, което беше разкрито през последните седмици", каза Александър Де Кро - премиер на Белгия.

Белгия е започнала разследване, защото евроинституциите са на нейна територия. Де Кро обаче настоява Евроюст - европейската служа за сътрудничество между прокуратурите в отделните държави, спешно да се включи. Според него, трябва да се обсъди и разширяване на мандата на Европрокуратурата и на службата за борба с измамите ОЛАФ, които също да могат да се занимават с подобни заплахи.

Де Кро не назова конкретни имена на евродепутати, нито колко са те. Според него, информацията на службите е секретна, той обаче съобщи, че има конкретни доказателства за извършени плащания. Според белгийски медии, става дума за евродепутати от различни държави.

Това не е първият случай на руско влияние в ЕП. Преди дни ръководството на парламента наложи глоба на латвийската евродепутатка Татяна Жданок, заподозряна в сътрудничество с руските служби за сигурност. Тя няма да получи парите си за 5 дни на обща стойност 1750 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас отново на финал в Монте Карло
Стефанос Циципас отново на финал в Монте Карло
Два гола на Гризман вдъхновиха Атлетико за домакински успех срещу Жирона
Два гола на Гризман вдъхновиха Атлетико за домакински успех срещу Жирона