НОВИНИ

НС на БСП решава как коалицията ще се яви на предстоящите избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:25, 13.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Коалиция "БСП за България" се разширява с още леви формации. Това ще се случи на 1 май, съобщи в студиото на "Денят започват с Георги Любенов" депутатът Борислав Гуцанов. А в същото време, Националният съвет на БСП решава днес как коалицията ще се яви на предстоящите избори за Европейски и национален парламент.

Голямото обединение в ляво ще е бъде в рамките на "Коалиция за България", уточни Борислав Гуцанов. Той каза, че много нови леви формации ще се присъединят към коалицията, но не конкретизира кои точно ще са те:

"Освен БСП, няма друга партия, която може да обедини лявото пространство и затова считам, че ключовите думи са диалог и обединение. Затова на 1 май ще направим едно огромно обединение в НДК с много леви партии, с партии, които са в центъра, партии, които симпатизират на лявото пространство и неправителствени организации и други организации, които са готови за тази промяна."

Иначе вече повече от час заседава Националният съвет на БСП. На него участниците ще чуят отчета на лидера на партията Корнелия Нинова за работата, която е свършила парламентарната група в рамките на 49-ото Народно събрание. Освен това, участниците ще приемат предизборна платформа за предстоящите избори за ЕП и ще започнат работа по изработването на предизборната платформа за националния парламент. Ще се приемат и критерии, по които ще бъдат номинирани кандидатите за 50-ото Народно събрание.

Филип Попов - депутат от ПГ на "БСП за България": "Най-общо тези критерии са да бъдат морални, с чист морал хора, експерти в своята област - икономика, право, медицина, да приемат политиките на БСП."

Румен Гечев - депутат от ПГ на "БСП за България": "Принципният критерий е, че трябва да отидат образовани хора, с добра езикова култура, които имат опит от българския политически живот. И най-важното - хора, които могат да систематизират, да защитават аргументи, предложения. Същото се отнася и за националния парламент. Връзката между двата парламента е много важна - много от решенията, които взима НС, се съобразяват с европейските директиви и правила."

Вижте прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърза се битката за първото място в Западната конференция на НБА
Завърза се битката за първото място в Западната конференция на НБА
Спортни новини 13.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 13.04.2024 г., 12:20 ч.