НОВИНИ

Соня Момчилова: Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от СЕМ

bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 13.04.2024
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета за електронни медии. Ние провеждаме заседанията си онлайн, нашите протоколи са достъпни, непрестанно излъчваме кръгли маси, обсъждания и дискусии. Много сериозни усилия положихме по отношение на медийната грамотност - това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

"Чувам, че има предложение членовете на СЕМ от 5 да станат 7. Чувам за 9-месечни усилия да бъда сменена аз като председател на СЕМ. Привиквана съм в парламента безпрецедентно често. Отправят се критики към СЕМ от депутати, от бившия премиер Денков. От изслушването ми по отношението на отчета на Съвета за електронни медии в медиите излезе едно-единствено изречение и то беше 100-процентова дезинформация. Гласеше: "Председателят на СЕМ се обяви за премахването рекламата на хазарт от 17 до 18 часа", коментира тя.

На въпрос дали и рекламите на хазарт по медиите хранят партиите, Соня Момчилова отговори:

"Аз мога единствено да предположа, предвид аргументите им, които изтъкнаха от трибуната на Народното събрание, предвид неприемането на проектозакона на ПП "Възраждане", на които трябва да признаем, че те бяха единствените, които се заинтересуваха от усилията на Съвета за електронни медии да направи достояние на обществото пораженията от рекламата на този вид зависимост."

Тя подчерта, че СЕМ не може да предотврати или въздейства на всичко, което зрителите и слушателите виждат по телевизията и чуват по радиото, защото работи по много стар закон, който се упражнява от Агенцията по приходите.

"Първата ми работа, когато станах председател на СЕМ, беше да подпишем меморандум с Националната агенция по приходите, за да можем по някакъв начин да активираме тази дейност. поставихме на наднационално ниво въпроса за първи път на Балканите, защото това не е проблем, който е присъщ само на България. Оказа се, че и колегите от балканския регион имат същите проблеми. Запалени от нас, в Румъния вече са довели нещата почти до решаване на този казус. Юристът от италианския регулатор направи страхотна презентация на техния опит, която може да бъде видяна на сайта на СЕМ. Ходим, увещавах, молих различни представители от различни парламентарни групи. Много бях обнадеждена, когато от ДБ една млада депутатка обещаваше, че когато се озоват в парламента, това ще им е първата работа. След това тези хора мълчаха или ми подвикваха обидни неща, докато бях на трибуната. Или не ме чуваха. Хора, мислете, защото идват европейски избори и тези хора отново ще ви обещават", призова тя.

Соня Момчилова посочи, че СЕМ е започнал процедура по провеждане на социологическо проучване за това какви са нагласите на обществото. Направени са много значими социални и социологически проучвания, които са знакови и ще бъдат много полезни за обществената мисия на телевизията. Те ще дадат нов поглед за това какво очакват зрителите.

Председателят на СЕМ подчерта, че е трудно да се устоява и да се спазва плурализмът, ако трябва да са доволни представителите на всички партии. Няма рецепта как да бъде постигана тази цел. Все по-трудно ще е да се прави телевизия, която да отговаря на изискванията.

"Журналистът трябва да гарантира достоверността на фактите, зад които застава, казва Хемингуей. Симеон Радев пък беше казал, че журналистите са каторжниците на историята. В същото време чувам за чиста журналистика. Какво значи чиста журналистика?", отбеляза Момчилова.

Единственото, което може да се противопостави на изкуствения интелект, на неговата неуморност, на неговата неподвластност, може би, симпатии-антипатии, на финансови зависимости, е човешкост, емпатия, милост към зрителя, защото аз нарекох някои риалити формати интелектуален Холокост, за което ми беше поискана оставката и бях наречена антисемит, въпреки че цитирах Ноам Чомски, който е украински евреин и който беше употребил тази словоформа за образованието в Америка. Мисля, че по отношение на медиите се случва нещо подобно.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на Дюлинския проход от средата на май
Започва ремонт на Дюлинския проход от средата на май
Лас Вегас взе последната квота в плейофите на Запад с категоричен успех над Минесота
Лас Вегас взе последната квота в плейофите на Запад с категоричен успех над Минесота