НОВИНИ

Каква е позицията на световните сили за кризата в Беларус?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:45, 19.08.2020
Чете се за: 01:10 мин.
По света
каква позицията световните сили кризата беларус
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз наложи санкции на Беларус заради насилието, арестите и изборните измами.

Съюзът и Европейският парламент не признават резултатите от изборите в Беларус. Евродепутатите обявиха президента Александър Лукашенко за персона нон грата в Европа. Брюксел настоява за задълбочено разследване във връзка с твърдения за злоупотреби срещу протестиращи в центровете за задържане.

"Насилието спрямо демонстранти е неприемливо и не може да се толерира", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европейската комисия ще предостави 53 милиона евро на Беларус, в тях влизат и средства във връзка с пандемията от COVID-19 както и за жертвите на репресии.

Засега Русия не вижда необходимост да помага на Беларус по военен или по друг начин. Беларус също не вижда необходимост от руска помощ.

Москва обвинява неназовани чужди сили в намеса в работите на Беларус и заявява, че такава намеса е неприемлива. Според Кремъл, ситуацията в Беларус трябва да остане в рамките на полето на закона и беларусите сами да решават своите проблеми чрез диалог.

Русия е готова да окаже военна помощ на Минск, ако се налага. Русия и Беларус са партньори в Организацията на Договора за колективна безопасност, в който влизат бивши съветски републики.

Външни сили не трябва да създават хаос в Беларус е позицията на Китай. Пекин се надява Минск със собствени сили да съхрани стабилността в страната.

Китайското външно министерство заяви, че Китай и Беларус са стратегически партньори. Китай уважава пътя на развитие, избран от беларусите в светлината на ситуацията в тяхната страна.

Китай също така уважава усилията, предприети за защита на националния суверенитет, сигурност и независимост. Бидейки добри приятели и партньори, ние не искаме да видим хаос в Беларус, се казва още в изявлението на Пекин.

Снимка: Архив, 2018 г.

Американският президент Доналд Търмп заяви, че положението в Беларус е ужасно. Съединените щати следят внимателно събитията в страната. Вашингтон заяви, че ще разгледа възможността за налагане на санкции срещу Минск заради събитията там. В Конгреса има разногласия дали да се изпрати точно сега американски посланик в Минск след десет години на застой в отношенията.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама с обвинения за инцидента на "Ситняково", защитата с друга версия
Двама с обвинения за инцидента на "Ситняково", защитата с друга версия
ЕС не признава изборните резултати в Беларус, ще наложи санкции на определени лица
ЕС не признава изборните резултати в Беларус, ще наложи санкции на определени лица