НОВИНИ

Лукашенко е наредил охраната на границите да се засили

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:33, 19.08.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Европа

В деня на извънредната среща на европейските лидери за Беларус, опозиционният водач Светлана Тихановска призова Европа да не признава изборите в родината й.

Стачките и протестите в Беларус продължават. Президентът Лукашенко е наредил охраната на границите да се засили. Русия обяви, че засега не вижда необходимост да помага на Беларус военно или по друг начин.

Миньори от индустриалния беларуски град Солигорск излязоха в подкрепа на опозиционния водач Тихановска.

Заради стачка работи само едно от четирите рудоуправления в страната. На английски език, бившата кандидатка за президент призова евролидерите да не признават вота в Беларус.

"Призовавам ви да не признавате тези фалшифицирани избори. Господин Лукашенко загуби цялата си легитимност в очите на нашата нация и на света. С цел да се улесни мирния преход на властта инициирах Национален координационен съвет в Беларус", каза опозиционният лидер в Беларус Светлана Тихановска.

В съвета влизат 70 опозиционери - един от тях е бившият министър на културата дипломатът Павел Латушко.

"Главната ни цел е консенсус в обществото на обща платформа. Тази платформа може да се базира на определени принципи, най-важният от които са законът и неприлагането на сила", каза Павел Латушко - член на Националния координационен съвет на Беларус.

Алтернативните органи са незаконни, реагира президентът Лукашенко.

"Създали са опозиционен щаб за предаване на властта. Показват ни друга страна и настояват много или малко да им се предаде властта. Оценяваме това еднозначно - това е опит да се завземе властта с всички произтичащи от това последствия", каза президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Според Лукашенко програмата на опозицията тласка Беларус към стълкновение с руснаците.

"Това, което чуваме от европейските столици, от прибалтийските - Литва, Естония, както и от Полша и от Европейския парламент не е за Лукашенко, човешките права и демокрацията. Всичко е геополитика", каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Според Лавров кризата в Беларус няма нужда от външно посредничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Касабов: До края на седмицата ще бъде свикан коалиционен съвет
Валентин Касабов: До края на седмицата ще бъде свикан коалиционен съвет
19 дни издирват изчезналия Янек Миланов
19 дни издирват изчезналия Янек Миланов