НОВИНИ

Правителството отпусна пари за добавки към пенсиите и инфраструктурни проекти (ОБОБЩЕНИЕ)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:11, 19.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Политика

Всички български пенсионери ще получат добавка от 50 лева и към пенсиите си за септември. Това беше потвърдено на днешното правителствено заседание. Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ.

След като получиха по 50 лева към пенсиите за август, 2 100 000 пенсионери ще получат сега същата сума и за септември. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

"Това са 106 милиона за абсолютно всички пенсионери по 50 лв. Така че още днес ще бъдат заредени сметките в НОИ, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Предвижда се да има и добавка за октомври. Въпреки че заради пандемията ситуацията в света не е лека, правителството продължава да подкрепя най-уязвимите български граждани, изтъкна премиерът.

Той подчерта, че инфраструктурните проекти също остават неотменен приоритет. Днес правителството отпусна 379 милиона лева за модернизацията на 69 км от пътя Видин-Ботевград

"Успях да се преборя и от новия европейски бюджет допълнително 200 милиона евро идват за Северозапада, тази отсечка Ботевград-Враца-Монтана-Видин ще е като пълноводна река, по която хората и бизнеса ще се върне в региона. Така че по най-бързия начин да се уведомят хората в тези населени места, че сме изпълнили ангажимента си, че се обезпечава строежът на целия лоб", каза Борисов.

Допълнителни 4 милиона лева се отпускат и на Община Сандански за ремонт на пътя в района на местността Златолист, за да подпомогне развитието на туризма.

В профила си във фейсбук Борисов коментира, че в момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, правителството подпомага индустрията, гражданите, увеличава доходите и строи в цялата страна. И всичко това - без да е теглен заем, пише Борисов.

Премиерът добавя, че докато в цял свят пандемията от COVID-19 расте, България е от малкото страни, които я управляват правилно. Той цитира данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които България бележи 32.8% спад в заболеваемостта от COVID-19 в сравнение с последните две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 дни издирват изчезналия Янек Миланов
19 дни издирват изчезналия Янек Миланов
Двама с обвинения за инцидента на "Ситняково", защитата с друга версия
Двама с обвинения за инцидента на "Ситняково", защитата с друга версия