НОВИНИ

Двама с обвинения за инцидента на "Ситняково", защитата с друга версия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 19.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

42-и ден на протест срещу правителството и главния прокурор. В столицата остават блокирани кръстовищата на Орлов мост, на Ректората и пред Министерския съвет. Днес стана ясно, че има обвинени за изпочупената кола на жената от инцидента пред Румънското посолство.
Според прокуратурата в нощта на инцидента 25-годишният Георги Георгиев е счупил чрез удари с ръце предното панорамно стъкло на автомобила и скачайки е повредил предния му капак.

Той е обвинен и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, защото попречил на жената да премине през кръстовището, обиждайки я пред двете ѝ непълнолетни деца.

Друга, обаче, е версията на защитата.

Полина Велчева, адвокат на Георги Георгиев: Няма поне доказателства, които да сочат до този момент, че той е извършил едно от двете престъпления. Той е бил от другата страна на колата, той е бил от страната на шофьора. Тя е заявила категорично, че няма да мръдне, въпреки това, че е била приканена към това нещо. Лично той не е разговарял с нея."

Защитата се оплака, че е чакала часове, за да получи достъп до обвиняемия и се наложило дори да сигнализира за това на телефон 112.

Полина Велчева, адвокат на Георги Георгиев: Той е разпитван също пред полицейски органи без наше присъствие.

Пред БНТ жената, която беше блокирана от протестиращите, заяви, че ще се въздържи да коментира инцидента докато тече разследване по случая.

Случаят провокира мирен протест снощи пред Румънското посолство, който премина под надслов "Нощна стража в защитата на жените и деца". Протестиращите се обявиха против антиправителствените блокади и изразиха възмущението си от проявената агресия.

Кметът на София също коментира антиправителствените протести. Фандъкова отново призова организаторите на протестите да ги заявяват и да спазват закона и да провеждат мирно демонстрациите си.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "На улицата са много млади хора, които искат промяна, искат върховенство на закона, справедливост, ред. Хората обаче, които са застанали заедно с тях и се опитват да ръководят протеста, правят точно обратното неспазване на закона, беззаконие, хаос, агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват тази промяна."

Според Фандъкова Орлов мост е символ на демокрацията и тя също е протестирала там, но блокирането на столицата не е удачно, пречи не на политиците, а на обикновените хора.

Кметът на София се надява, че до 15 септември протестите ще приключат и да няма затруднения за гражданите.

Автор: Йоана Миланова, Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна пари за добавки към пенсиите и инфраструктурни проекти (ОБОБЩЕНИЕ)
Правителството отпусна пари за добавки към пенсиите и инфраструктурни проекти (ОБОБЩЕНИЕ)
Каква е позицията на световните сили за кризата в Беларус?
Каква е позицията на световните сили за кризата в Беларус?