НОВИНИ

Каква ще бъде помощта за пострадалите при бурите и градушките семейства в Нова Загора?

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 18.06.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Междуведомствена комисия започна описването на щетите, нанесени от бурите през миналата седмица в община Нова Загора. Освен пострадалите имоти в града ще бъдат обходени и осемте села, засегнати от бедствието.

Как хората ще могат да получат еднократни помощи и друг вид обезщетения за имоти и пропаднали земеделски площи?

"Освен че почистваме, започнахме и оглед на щетите. За съжаление се оказаха доста сериозни щетите на гражданите - голяма част от покривите на къщите са в много тежко състояние. Работят колегите, ще направим опис на всяко едно жилище и ще подадем обобщен протокол с щетите на имотите на физически лица, както и с щетите на общинските имоти. Ще очакваме държавата да ни възстанови поне част от щетите. Хората започнаха да ремонтират. Няма как да стоят и да чакат, защото при един следващ дъжд може да има и други по-тежки аварии. Надявам се, че държавата ще подкрепи в този момент хората, защото това е единственият шанс за голяма част от населението да бъдат подпомогнати. Има още един ред за подкрепа. Тя е насочена към самотни хора, социално слаби, пенсионери с по-ниски доходи. През Агенция "Социално подпомагане". Нейният председател беше тук още в петък. В комисията сме включили социални работници от териториалната дирекция, за да могат те да насочват хората, които отговарят на техните условия, да подадат заявление към дирекцията за еднократна социална помощ. Няма как да бъдат на 100% изплатени всички щети, но каквато и да е помощ, тя ще бъде добре дошла за хората. Еднократната помощ е около 1570 лева. Но това не е сума, която ще бъде давана на калпак на всяко пострадало семейство, което отговаря на условията на Социално подпомагане, това е таванът на еднократната помощ. В зависимост от дохода, имота, здравословното състояние на хората и т.н. ще бъде различна сумата за пострадалите", каза Галя Захариева, кмет на Нова Загора.

Тя обясни, че земеделските стопани също могат да кандидатстват за помощ през общинска служба "Земеделие", където подават своите заявления. До 10 дни от областната дирекция "Земеделие" ще направят огледи и да очакват своята подкрепа през ДФЗ.

Вижте прякото включване на Стоян Радев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейски войници са преминали за кратко границата с Южна Корея
Севернокорейски войници са преминали за кратко границата с Южна Корея
В момента имаме два парламента в един мандат, каза Пламен Киров
В момента имаме два парламента в един мандат, каза Пламен Киров