НОВИНИ

Каква зима ни очаква заради рекордно високата инфлация - коментар на Ваня Григорова и Георги Ангелов

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 24.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Данните за месец юли показват, че инфлацията идва от вдигането на цената на парното заради природния газ. Това беше очаквано и затова още преди месец призовах да се намерят буфери и резерви, за да не се вдига парното. България произвежда евтин ток, но го продава скъпо и получава големи печалби. Част от тези средства отиват за компенсации на бизнеса, според мен би било нормално част от тези средства да отидат за компенсации на домакинствата, за да не усещат проблемите с геополитическите цени на газа. Компании, които печелят от инфлацията, не трябва да получават компенсации. Освен това трябва да се върви към по-голямо вдигане на заплатите", каза в "Денят започва" старши икономистът на институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова посочи, че на заседанието на Кризисния щаб в понеделник отново е бил повдигнат въпросът за компенсация на цената на газа основно за бизнеса, но и за домакинствата.

"Отговорът беше - няма пари. Освен това не е възможно, защото няма Народно събрание да се определи нова помощ, която да се изплаща", допълни Ваня Григорова.

Обяснено е било, че държавните енергийни дружества се източват максимално, за да се покрият компенсациите за бизнеса към момента.

"От частните енергийни дружества, които реализират големи печалби, не се удържат никакви средства. Обявено е, че допълнителни средства няма", добави Ваня Григорова.

Георги Ангелов поясни, че има компании, които печелят от инфлацията и дори я създават. Даде пример с "Нефтохим", който създава голяма част от инфлацията с цените на горивата.

"Има огромни печалби и въпреки това ние му плащаме компенсации за ток. Ние компенсираме с инфлацията този, който създава инфлацията. При този евтин петрол, който България получи изключение и може да внася, би трябвало цената на бензина да е около 2 лева, но тя всъщност е над 3 лева, въпреки компенсацията, която плаща държавата. Отново имаме една свръхпечалба в компанията не заради пазарни фактори, а заради това, че България е осигурила изключение от ембаргото за руски петрол", заяви Георги Ангелов.

По думите му, ако тези пари бъдат върнати към потребителите, инфлацията ще спадне.

Ваня Григорова е категорична, че трябва да се наложат регулации на пазара на петрола и горивата. По отношение на доходите тя също изрази мнение, че трябва да се увеличават. Припомни, че въпреки настояванията на синдикатите минималната работна заплата не беше увеличена. Обясни, че служебното правителство не може да вдигне минималната работна заплата, ако няма средства в бюджета, с които да я изплаща.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От връх Ком до нос Емине с велосипеди за 12 дни
От връх Ком до нос Емине с велосипеди за 12 дни
Националните отбори по футбол на България подкрепиха инициативата „Избери живота“
Националните отбори по футбол на България подкрепиха инициативата „Избери живота“