НОВИНИ

Какви са начините да проверим колко качествена е храната на трапезата?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нивелина Няголова
17:25, 20.03.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

За да сме сигурни, че купуваме качествена храна, има начини да проверим и вкъщи. Преподаватели и студенти от специалност "Стокознание" демонстрираха пред ученици в лабораторията на Икономическия университет във Варна какви са те.

Много лесно у дома можем да разберем дали продуктите, предлагани в търговската мрежа, са качествени. Например за пчелния мед са ни необходими само дестилирана вода и алкохол.

"В съотношение 1 към 1 се смесва пчелен мед с дестилирана вода. След това са необходими 10 кубични метра, които предварително сме загряли на водна баня и добавяме етилов алкохол 96% спирт, който всеки потребител може в домашни условия да ползва. В една от пробите медът е чист, т.е без наличието на търговска глюкоза, а в другия случай, там където има търговска глюкоза разтворът е помътнял, което е доказателство за наличието на глюкоза. Той също би могъл да се захароса, но тук акцентът е по отношение на фалшификацията, затова че самият търговец и производител не е бил лоялен към потребителите", обясни гл. ас д-р Радослав Радев, катедра “Стокознание”.

Как в домашни условия можем да си направим един бърз тест на киселото мляко, което си купуваме и да разберем дали в него има нишесте или няма. Необходим е йоден разтвор, слагат се три капки в киселото мляко и разбърква. Ако всичко е наред с киселото мляко, цветът ще бъде леко жълтеникав. Но ако в него има нишесте, цветът му ще бъде лилав. Това е най-бързият и лесен начин всяка една домакиня, която е купила кисело мляко да провери дали в него има наличие на нишесте.

"Това, което трябва да знаем всички ние, и потребителите, е че като цяло нишестето не е вредно. Въпросът е, че то трябва да бъде изписано на опаковката, за да не въведе в заблуждение потребителите, а в този случай не беше изписано", каза гл. ас д-р Радослав Радев.

Студентите показаха и как се установява дали в пресните салати има наличие на нитрати. Най-важната демонстрация, обаче, беше свързана с енергийните напитки, любими за много младежи, но изключително опасни и вредни за тяхното здраве:

"Поставяме го в пробата и изчакваме малко. Тук показва, че киселинността е 3,3. - Това лошо ли е? - Това е много лошо, понеже PH-то в организма около 7, което е нормалното, а в случая, когато пием много енергийни, толкова много кисели напитки това пречи на нашето PH и следват лоши неща за организма. -Някакви заболявания? - Разбира се. -Отразява ли се на мисленето, на психиката? -О, да!”

Специалността “Стокознание” е основана през далечната 1920 година. Студентите, избрали да я изучават, познават най-добре качеството на стоките. И са се сред най-информираните потребители.

"Когато отида в търговската мрежа първото нещо, което правя е да погледна етикета, за да видя съдържанието и дали всички необходими маркировки са върху етикета. И когато си купувам някакъв текстил гледам етикета дали всичко съответства. Много е ценно това, което научавам тук и можем да се докоснем до самите опити, да ги направим, да видим дали съответства, например киселинността, дали маслеността е в граници и всичко", каза Мелтем Исмаилова, студент.

От срещата с преподавателите и студентите разбираме, че в търговската мрежа се предлагат сравнително качествени хранителни продукти.

"Качеството е една симбиоза и тя не може да бъде дефинирана точно в едно направление. Така или иначе имаме достатъчно регулации, в които производителите на храни и напитки по смисъла на нормативните изисквания не си позволяват да допускат некачествена храна. Лошото е, че в последните години фокусът е не толкова качеството на храната, а нейната безопасност. Те при консумация на дадена храна или напитка да не се предизвика хранителна инфекция и интоксикация и качеството някак си изостава", каза доц. д-р Антоанета Стоянова, ръководител катедра “Стокознание”.

Важно е ние потребителите да се интересуваме повече и да четем какво пише на етикетите. Така всеки от нас ще може да направи информиран избор, когато пазарува.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холанд под въпрос за дербито с Арсенал
Холанд под въпрос за дербито с Арсенал
Около какво са основните разногласия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Около какво са основните разногласия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ