НОВИНИ

Сотир Цацаров: Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го виждал

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:51, 20.03.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Висшият съдебен съвет изслушва още прокурори относно коледното парти, на което се твърди, че е присъствал и Мартин Божанов - Нотариуса. Молба да бъде изслушан е подал и бившият обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Очаква се да бъдат разпитани още обвинители от Районната прокуратура, които са присъствали на коледното парти. Тържеството е проведено в Банско през 2021 година.

Досега почти всички разпитани отричат да са разпознали и водили Нотариуса на празненството. По думите им те са разбрали кои са Божанов и адвокат Велимир Атанасов след убийството на Нотариуса.

В края на март в парламентарната комисия, която разследва казуса "Нотариуса" бяха изслушани бизнесмена Веселин Денков и бившата Мис България Ивайла Бакалова. Тогава в скандала беше намесено и името на Сотир Цацаров. Пред кадровиците Цацаров заяви, че няма каквато и да е връзка с групата около Божанов, както и със заплахите, отправени срещу съдия Владислава Цариградска.

"Аз не съм в правото си да давам съвети на когото и да е било, най-малкото на парламентарната комисия. Казвам това, което мисля, че е необходимо да бъде направено, за да може, защото това е целта или поне това е декларираната цел на времената комисия, а именно истината да излезе наяве. Смятам, че трябва да бъдат изискани данни от председателя на националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, данни относно прилагани СРС спрямо магистрати. На всяка цена трябва да бъдат изискани данни относно това. Има ли разрешени способи за проникване в кабинети на съдии. Аз казах, че през юни 2021 година цялата проверка на дирекция противодействие на корупцията в тогава оглавяваната от мен комисия, която вече не съществува в този вид, е изпратено на прокуратурата. Тя е изпратена с решение, което е прието от петте члена на комисията за оперативно взаимодействие - на език на закона това означава, че ние считаме, че има данни за престъпление. Съдбата на тази преписка на мен е неизвестна. На мен ми е неизвестно и още нещо, а и не съм имал правото да го получа. Веселин Денков твърди, че два дни след срещата с мен той е бил задържан - това е така. Аз съм категоричен, че нямам участие в неговото задържане", заяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Снимки: БТА

Цацаров подчерта, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса и никога не го е виждал.

"Никога не съм имал съучастие, съпричастност или подпомагане на групата около Божанов. Като главен прокурор не съм имал информация за тази личност или групата около него. Включително и информация, която ми е предоставено по официален път - било от Министерството на вътрешните работи или от Държавна агенция "Национална сигурност". Не съм имал пряк, непряк или друг интерес от това такава престъпна дейност да има похлупак. Но да се твърди или намеква, че имам участие в изпращането на опозоряващи статии касаещи г-жа Цариградска, съжалявам, но не е така", допълни Цацаров.

Вижте още в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земи от държавния фонд да се отдават под наем чрез търг, приеха депутатите на първо четене
Земи от държавния фонд да се отдават под наем чрез търг, приеха депутатите на първо четене
Домашни помощнички обраха 90-годишен мъж от Средец, за когото се грижат
Домашни помощнички обраха 90-годишен мъж от Средец, за когото се грижат