НОВИНИ

Пропуски и системни нарушения са установени в Софийската районна прокуратура

Това показва проверката на 21 прокурори от Върховна поркуратура

съмнения обвързаности софийската районна прокуратура остана без ръководство обзор
bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 19.03.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура. Проверката беше извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура под ръководството на завеждащия отдел „Инспекторат“.

Проведена е цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел „Специализиран“ в СРП за периода 01.01.2020 г. - 25.09.2023 г., както и на дейността на бившия административен ръководител и негови заместници.

В рамките на тематичната ревизия е извършен анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства.

Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др, съобщават от прокуратурата.

Прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят на тези критерии. Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването – да се съберат в най-кратък срок необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, да се проучват и проверяват всички материали като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването.

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „Специализиран“. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор. В един от случаите дори е била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в Унифицираната информационна система по съответното дело.

Екипът, извършил тематичната ревизия в СРП, е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха окончателно "Червения пират" от ареста
Освободиха окончателно "Червения пират" от ареста
Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван
Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван