НОВИНИ

Сарафов разпореди проверка на Софийската районна прокуратура заради Нотариуса (ОБЗОР)

Именно тук е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта, посочи и.ф. главният прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:48, 09.02.2024
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Рано тази сутрин Борислав Сарафов и екип от 21 върховни прокурори влязоха на проверка в Софийска районна прокуратура.

"Именно тук е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта", заяви Борислав Сарафов - и.ф. главен прокурор.

Ще се проверяват конкретни дела и прокурори от отдел "Специализиран". Начинът, по който са се сформирали екипите, както и какво е било влиянието на убития Мартин Божинов - Нотариуса.

"Дела, по които наказателното производство е прекратявано, и дела, които все още стоят нерешени", посочи Виктор Малинов - ВАП.

"Сред тях вероятно има и дела, по които този господин има някакво участие", допълни Виктор Малинов.

Сарафов припомни, че още при встъпването си в длъжност е поискал оставката на районния прокурор Невена Зартова. След направена ревизия е поискал още миналата година ВСС да образува дисциплинарно производство срещу административния ръководител.

"Когато видим, че едно дело се изземва от един прокурор, който съвестно и почтено е работил по него и то се възложи на прокурор от шпицкомандата без аргументи ние ще проследим пътя", подчерта Борислав Сарафов.

"Аз съм дълбоко убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и всеки, който е извършил закононарушение, който е продавал дела да отиде в съда", допълни Сарафов.

Какво е било влиянието на Нотариуса в бившата спецпрокуратура трудно ще се разбере. Според журналистически разследвания именно там Божанов е демонстрирал особено силно влияние.

"Специализираният съд и прокуратура към момента ги няма и ние не може да направим ревизия", каза още Сарафов.

Той отправи критика и към градската прокуратура, която според него е трябвало по-бързо да повдигне обвинение на Нотариуса.

"За съжаление понякога уличната справедливост е по-бърза", акцентира и.ф. главният прокурор.

Сарафов отказа да коментира появилите се в медиите списъци с магистрати, посещавали ВИП заведението на убития Божанов. Той отрече да е посещавал тайния клуб.

"Не само не съм ходил, но не съм знаел и за съществуването му. Дори 10 - 15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист това означава, че има огромен проблем и се търгува със справедливост", посочи Борислав Сарафов.

На въпрос как Нотариуса и Пепи Еврото са действали години безпроблемно Сарафов отговори така:

"Аз виждам едно име, което излиза пред скоби в двата кръга, и това е на бившия главен прокурор. Той е свързан и с двата кръга. Тепърва ще видим дали има доказателства или не".

Във Фейсбук бившият главен прокурор Иван Гешев определи твърденията като поредната мръсна политическа атака и публикува снимка на Петьо Еврото и Борислав Сарафов в заведението "Осемте джуджета". Според Гешев Борисов отново е натиснал ентър, а информацията, че е близък до двата кръга за влияние в съдебната система е измислена история без доказателства. Бившият обвинител номер едно пише още, че се радва, че е изкаран пред скоби, защото вътре в тях се намират хора, до които не иска да стои.

"Дори 10 - 15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист това означава, че има огромен проблем и се търгува със справедливост", заяви Гешев.

С позиция излязоха и от Съюза на съдиите В нея се казва, че реакциите на институциите след убийството на Мартин Божанов са "постмортем" – извънсъдебно обявяване на едно лице за престъпник, след като приживе сигналите за негови незаконни посегателства върху независимостта на съда са оставени без последствия. Според съдиите е от изключителна важност убийството на Божанов да бъде разкрито и да се разследват твърденията за неговата свързаност с висши магистрати. А ВСС да сформира комисия, която да проследи разследванията около заплахите, отправени срещу магистрати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова спечели 12 поредни гейма и започна успешно в квалификациите в Доха
Виктория Томова спечели 12 поредни гейма и започна успешно в квалификациите в Доха
Димитър Бербатов и екипът му се срещнаха с представители на футболните клубове от Велико Търново
Димитър Бербатов и екипът му се срещнаха с представители на футболните клубове от Велико Търново