НОВИНИ

ГЕРБ и ПП втвърдиха позициите - ще доведе ли спорът за МВнР до предсрочни избори?

Николай Минков
от Николай Минков
12:20, 09.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Снимка: Архив

Нови трусове в сглобката заради спора за поста на външния министър след ротацията. Некоалиционните партньори втвърдиха позициите си.

  • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум към ПП-ДБ - или Външно министерство остава за ГЕРБ след ротацията, или нови избори.
  • Кирил Петков отговори: "Няма да се наведем и не приемаме да ни чертаят червени линии".
  • От ДПС обявиха, че са готови за предсрочни избори, но това няма да е добре за държавата

Подробности вижте във включването на Николай Минков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути на вчерашното изказване, направено от Николай Денков, че при ротацията външно министерство трябва да остане за ПП-ДБ.

""Ако няма ротация, всичко ще се чупи и следват избори 2 в 1. Вчера съм потресен от изказването на Денков, който искал МВнР не, за да се чува гласът на България, на правителството на народа, а да се чува гласът на ПП. А сега като сте отишли там в Америка - Василев, Богданов, Радев, не се ли чува гласът им? Каквото си направи човек, друг не може да му го направи.

Ясно и точно: Мария Габриел - премиер. Външно министерство, единственото, което имаме в момента - при нас, да си изберем министър, който защитава не партийни, а държавни интереси. Всички министри, областни управители остават при тях. Ние разбрахме и тяхната червена линия - или външно, щото трябва ПП да се показвали, иначе нямало да се показват и всичко друго се чупи? Щом има такава червена линия, разбираме ги. Единственото, което можем да предложим разумно, е изборите да са 2 в 1 през юни да не харчим пак 300 - 400 млн. Не се ли случи ротацията, това ще се случи впоследствие", заяви Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че от партията му са готови за избори, но това не е добре за България и призова ПП-ДБ "да се овладеят". От ДПС призоваха диалогът да продължи.

"Призовавам ги да седнат заедно партиите, които са направили това правителство. Всичките министерства са наПП-ДБ, премиерът е на ПП, г-н Борисов имат вицепремиер и едно министерство. Не мога на го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам, че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва да седнат и да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство", каза Делян Пеевски.

В отговор съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че от формацията не се страхуват от ултиматуми и не приемат да им се чертаят червени линии.

"Знаете, че ние никога не сме се страхували от подобен тип условия или заплахи. Ако ще си играем на червени линии, никога няма да се наведем. Тук е въпросът: "Защо трябва да си говорим за червени линии, когато има един работещ отбор и аз призовавам за някакво нормално мислене и някакъв нормален диалог, не през медиите, да продължи. Аз не поставям условия. Единственото, което казвам е, ча ако на нас някой ни поставя условия, ние не се навеждаме, но ние призоваваме за продължение на този диалог.

Нещо, което сработи, не трябва да се пробва наново нещо да се прави. Как сработи? Мария Габриел и академик Денков седнаха заедно, минаха през всички министри и сега имат оценка на тези министри. Нека да им дадем тази възможност отново да го направят. Защо да чертаем червени линии?

За да може тази структура да работи и занапред, трябва да има баланси, които трябва да работят заедно. Ако има дисбаланси, какво се получава? Представете си алтернативата? Премиерът, който взима крайното решение за външната политика на България е техен, това прави една асиметрия, която прави нестабилна и неустойчива структурата. Тук, за да можем да работим за България, ние всички трябва да работим в екип. Аз не виждам никаква логика нов човек да се появи. Имаме един работещ екип - Мария Габирел и академик Денков", коментира Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокада и на пътя за граничния пункт "Гюешево" със Северна Македония
Блокада и на пътя за граничния пункт "Гюешево" със Северна Македония
Затварят летище Бургас за месец заради ремонт
Затварят летище Бургас за месец заради ремонт