НОВИНИ

Уволнението на Залужни е заради застоя на украинската контраофанзива, каза Зеленски

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:12, 09.02.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Володимир Зеленски обясни решението си да уволни началника на въоръжените сили Валерий Залужни със застоя на украинската контраофанзива.

В среднощното си обръщение Зеленски заяви, че в страната се води открит диалог за нуждата от промяна в армията и че са важни не конкретните личности на ръководни длъжности, а работата, която те вършат.

По думите му макар Киев успешно да е успял да отблъсне руското настъпление на няколко фронта то в югоизточната част на страната и конкретно около Донецк и Авдеевка ситуацията е хаотична, а липсата на резултати е довела и до разочарование сред украинците.

Зеленски призова за по-добра комуникация между генералите в щабовете и войниците на фронта и изрази увереност, че назначаването на Олександър Сирски на мястото на уволнения Залужни ще донесе необходимите за Украйна добри резултати.

"Не става дума за фамилиите на генералите, още по-малко за политика. Става дума единствено за армията - за начина по който се ръководят Украинските въоръжени сили и за необходимостта в нейното ръководство да присъстват командири с опит на фронта. Украинската армия ще служи под ръководството на най-опитния украински командир - генерал Олександър Сирски. Той беше начело на успешната защита на Киев, както и в битката за освобождаване на Харков", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят летище Бургас за месец заради ремонт
Затварят летище Бургас за месец заради ремонт
Шестима българи ще атакуват медалите на Купа „Странджа“
Шестима българи ще атакуват медалите на Купа „Странджа“