НОВИНИ

Четвърти ден: Или фалираме, или продължаваме с блокадите (ОБЗОР)

Продължават земеделските блокади в страната

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:30, 09.02.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Ден четвърти от земеделските блокади в страната. Въпреки насрочените за днес поредни преговори с правителството, протестиращи с тежка техника отново излязоха по пътищата, за да поискат спешни законодателни промени, административно облекчение и адекватно подпомагане на сектора.

Европейските зелени изисквания да бъдат премахнати или поне да са съобразени с климатичните условия в България. Това поискаха на висок глас протестиращите край пловдивското село Труд.

"Ние сме поставени пред едни такива условия, които са абсолютно ненормални. Не е възможно за пролетни култури да те карат да ореш на 15 февруари и да имаш добра земеделска практика. Това е, на времето в учебниците го пишеше, катастрофално", коментира Йордан Рачев, земеделски производител от Крумово.

Този път протестиращите в Кюстендилско направиха жива верига, за да спрат движението към граничния пункт "Гюешево", който свързва България със Северна Македония.

"Повярвайте ми, това е последното място, където искам да бъда в момента, обаче ножът е опрял до кокала и нямаме друг изход", каза Павел Иванов - земеделски производител от Кюстендил.

"Ние сме притиснати до стената или фалираме, или продължаваме с блокадите", категоричен беше Росен Йосифов - земеделски производител от Кюстендил.

За пет часа бе спряно движението на пункта Дунав мост при Русе. Поредната блокада на границата ни с Румъния стана причина и за недоволство от страна на работещите наоколо.

"Да запалят трактори, комбайни, да отидат на жълтите павета, да ги заключат, да блокират София, защото смятам, че по този начин ще се оправи проблемът. Това да страдат нормалните хора, това нагоре никой не му пука", заяви Деян Генов, управител на търговски обект на ГКПП "Дунав мост".

Без транспортен достъп за шест часа бе и пунктът "Дунав мост 2" при Видин.

"Никой не трябва сега да се отказва. Сега ни е шансът", подчерта Бойчо Бойчев.

На протеста в Бургас председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че от Министерството на земеделието са предложили нова посока на преговорите.

„Вчера имаше работна група относно справките за доказване на загуби плюс Министерството предложи и в някакъв разговор се прокрадна идеята евентуално да се мисли в посока до 3000 декара стопанства, които са над 25 200 на брой, да не подават такава справка, защото това е и тежест и за самия Държавен фонд "Земеделие". Само 2000 стопанства, които са над 3000 декара, само те да подават, като справката трябва да е доста проста и да обхваща само стопанска година, а не финансова", обясни Илия Проданов, председател на НАЗ.

Ден четвърти обаче доведе до разделение сред протестиращите от област Велико Търново. Представители на говедовъдния съюз и асоциацията на земеделските производители напуснаха демонстрацията край село Шереметя, тъй като по думи им преговорите се водят на тъмно и не в полза на българското земеделие.

Вижте повече в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път използваха хеликоптерната площадка в "Св. Екатерина"
За първи път използваха хеликоптерната площадка в "Св. Екатерина"
Втора седмица пазарджишко село е без улично осветление
Втора седмица пазарджишко село е без улично осветление