НОВИНИ

За първи път използваха хеликоптерната площадка в "Св. Екатерина"

Канадски скиор пострада по време на тренировка, състоянието му остава тежко

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:40, 09.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Само дни след като бе лицензирана хеликоптерната площадка в столичната болница "Света Екатерина" - на нея кацна медицински хеликоптер с тежко пострадал ски състезател. Хеликоптерът е на словашкия ХЕМС оператор и има договор с организаторите на Световната купа по ски в Банско. На борда е имало и български пилот.

28 минути - толкова отнема на медицинския хеликоптер да прелети разстоянието между Банско и София. Това са кадри от кацането на машината. Площадката засега е единствената у нас, изградена върху покрив на болница. Мястото й е ключово - в радиус са няколко от най-големите болници в столицата.

"Обадиха ми се някъде около половин час преди кацането на хеликоптера, че ще дойде такъв пациент с политравма и трябва спешно да бъде транспортиран до "Пирогов". Организацията беше перфектна, под минута, засичахме времето на анестезиолога пациентът, който бе свален от хеликоптера, беше качен на линейката долу и замина за "Пирогов", посочи проф. д-р Димитър Петков - директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Екипът на българската система за спешна помощ по въздуха осигурява логистиката на полета. В кабината е и българският пилот Огнян Янков.

"Ако не бяхме на терен, те щяха да кацнат на стадион "Раковски", ние сме кацали преди там, малко е неудобно, има тунел, през който не може да се стигне с линейка, и пострадалия трябва да се носиш на ръце през целия стадион до линейката", каза Васил Вълков - летателен директор на "България Хели Мед Сървиз".

"Организацията беше перфектна. Под минута, засичахме времето на анестезиолога. Пациентът, който бе свален от хеликоптера, беше качен на линейката долу и замина за "Пирогов", разказа проф. д-р Димитър Петков - директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Пострадалият е канадски ски състезател. От "Пирогов" съобщиха за БНТ, че състоянието му е тежко. Малко след 13.30 часа хеликоптерът излетя обратно към Банско.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов и екипът му се срещнаха с представители на футболните клубове от Велико Търново
Димитър Бербатов и екипът му се срещнаха с представители на футболните клубове от Велико Търново
Четвърти ден: Или фалираме, или продължаваме с блокадите (ОБЗОР)
Четвърти ден: Или фалираме, или продължаваме с блокадите (ОБЗОР)